2018. január 10., szerda

A csakrák bídzsa-mantrái

A hét csakra-workshop következő mantrája a hét csakra bídzsa-mantrája volt. Ezekkel a mantrákkal az egyes csakrákra jellemző energiákat tudjuk aktiválni, ezzel harmonizálva a csakra működését. 

Csakra bídzsa mantrák

Lam Vam Ram Jam Ham Óm Ahh

Lam - gyökércsakra (múládhára), föld elem. Oldja a blokkokat, előző karmákat, és erősíti a biztonság, jólét és hovatartozás érzéseit. Ez a csakra a törzsünkkel, a felmenőinkkel való kapcsolatot képviseli. összekapcsol a családunkkal, barátainkkal, közösségünkkel és országunkkal. Azokat a törvényeket képviseli, melyeknek mindannyian alá vagyunk vetve. Biztonságra és békére vágyunk, ennek pedig az a kulcsa, hogy ha elértük, ne váljunk a megszállotjává. A Föld kozmikus tudata az első csakra szintjén van elakadva. A kultúrák és népek keveredése, a globalizáció egyesekben félelmet kelt. Minél inkább látjuk, hogy ugyanolyan lélek lakik mindegyik testben, annál inkább szeretnünk kell egymást, és le kell győzni a bizalmatlanságot egymás iránt.


Vam - szakrális csakra (szvádhisthána), víz elem. Erősíti a szexuális energiát, kreativitást, önkifejezést. Segít megnyílni mások felé, segít elfogadni önmagunkat és a változásokat. A szvádhisthána csakra a gyönyör központja, és amikor egyensúlyban van, természetes és erőteljes intimitást tesz lehetővé. Ez a csakra képviseli a képességet, hogy belekerüljünk az áramlásba, az elfogadást, a kegyet, és hogy örülni tudjunk a sikereinknek és az életünknek. A szakrális csakra energiája teszi lehetővé a mozgást, az elengedést, és a változások, átalakulások elfogadását, érzékelését a fizikai és érzelmi testünkben. Lehetővé teszi, hogy teljességében megtapasztaljuk a jelen pillanatot. Az intuíció és a tudatalatti megérzések is ehhez a csakrához kapcsolódnak.

Ram - köldökcsakra (manipúra), tűz elem. Növeli a személyes hatalmat, önbecsülést, a transzformációs képességünket, segít kontrollálni az indulatainkat és a negatív hatásokat. A manipúra csakra az önértékelés és az egyéniség székhelye. A személyes hatalom, a harcos energia és a transzformációs képesség központja is egyben. A köldökcsakra energiája teszi lehetővé azt, hogy a mozdulatlanságból mozgás és cselekvés legyen. A stressz erőteljesen befolyásolja a harmadik csakra állapotát és megnövelheti az izomtónust a napfonat és a belső szervek körül, különösen, ha az egónk azt érzékeli, hogy elveszíti a kontrollt és a hatalmat. Ha a köldökcsakra jól működik, akkor képesek vagyunk erőteljesen és magabiztosan haladni előre az életben, tisztában leszünk azzal, hogy kik vagyunk, és miért vagyunk itt. A tudatos választás és és cselekvés képességét is képviseli. A harmadik csakra mantráját ismételgetve szert teszünk a képességre, hogy hitelesen tudjunk vezetni, és sikeresen tudjunk szervezni és menedzselni. Elengedhetetlen a hosszú, egészséges és termékeny élethez.

Jam - szívcsakra (anáhata), levegő elem. Segít meggyógyítani a szívet fizikai és érzelmi szinten, elősegíti a feltétel nélküli szeretet és együttérzés adását és elfogadását. A szívcsakra megnyitása azt jelenti, hogy a személyes érzelmi kihívásainkat az isteni terv részének tudjuk tekinteni, melynek célja a tudatunk fejlődése. Azáltal, hogy elengedjük az érzelmi terheinket, és elengedjük azt az igényt, hogy megértsük, miért úgy kellett történnie a dolgoknak, ahogy történtek, elérhetjük a kiegyensúlyozottság állapotát. A belső béke elérése érdekében azonban be kell fogadnunk a megbocsájtás gyógyító energiáit, és le kell mondanunk az önmagunk által meghatározott igazságosság igényéről. A kiegyensúlyozott anáhata csakra elősegíti önmagunk elfogadását és szeretetét, az együttérzést, a békét, az egészséges szív és erős immunrendszer fenntartását. E csakra energiája lehetővé teszi, hogy felismerjük elválaszthatatlan kapcsolatunkat ez Élet minden formájával és az Univerzummal. A JAM mantra ismételgetése gyógyítja a szívünket fizikai, emocionális és spirituális szinten is, és segít megnyílni a feltétel nélküli együttérzés és szeretet iránt. Minél jobban megnyílik a szívközpont, annál mélyebben és erősebben érezhetjük a spirituális fájdalmat is, de biztosak lehetünk abban, hogy az végül fel fog oldódni a bölcsesség és szeretet fényében.

Ham - torokcsakra (visuddha), éter elem. Elősegíti az univerzális törvény megértését, az igazságérzetet és az integritást, valamint a kommunikációt és mások megértését. A torokcsakrán történő meditáció nyugalmat, higgadtságot, tisztaságot és dallamos hangot ad, valamint jó beszédkészséget és jártasságot a mantrák vibrálásában, valamint költői vénát is eredményezhet. A torokcsakrán történő meditációt a következőképpen is végezhetjük: Koncentráljuk a figyelmünket a torok tövénél lévő mélyedésre. Az uddzsájí légzés alkalmazásával hallhatjuk a torkunknak nekiütődő lélegzet hangját, és érezhetjük, ahogy kiterjed a szívcsakránk. Ez elősegíti azt, hogy az elménk a szívünkben nyugodjon, és az egész lényünkön nyugalom legyen úrrá. Az uddzsájí ki- és belégzés hangja megegyezik a SZÓ-HAM mantrával, aminek jelentése: "Én Az vagyok." A belégzésnél a SZÓ hangot hozzuk létre, a kilégzésnél pedig a HAM-ot. 

Óm - Harmadik szem csakra (ágjá), manasz (elme). Elősegíti az intuíciót és az életcélunk megtalálását. Megszünteti azokat a korlátokat, melyek közé a belső bölcsességünket szorítottuk. Az ágjá csakra határozza meg a belső látásunk és az agyunk működését. Amikor erre a csakrára fókuszálunk, akkor érzékeljük, hogy a harmadik szemen keresztül látunk mindent. A harmadik szem üregében ülünk és látjuk a Teliholdat, ahogy beragyogja. A Hold fényéből táplálkozva kapunk bölcsességet és belső látást. Fel kell fedeznünk a saját ajándékunkat, tehetségünket és az utunkat, amit be kell járnunk a világban.

Ahh - viszarga, koronacsakra (szahaszrára), intelligencia és egó elem, illetve a tudat (csitta). Elősegíti a téves elképzelések és önazonosítás elengedését, és a kapcsolódást Istenhez. Megszünteti a saját magunkkal kapcsolatos kicsinyes vagy túlzó elképzeléseket, és lehetővé teszi az önátadást Istennek, az isteni kegy befogadását. Ez a csakra határozza meg a kapcsolatunkat az isteni síkkal, és a lelki békénkkel. Meditáció közben hozzuk a tudatosságunkat erre a területre, és engedjük be Isten energiáját az elménkbe, a testünkbe és a lelkünkbe, lélegezzük be, hogy átjárja egész lényünket. A legtöbb tantra-szöveg nem határoz meg semmilyen mantrát a koronacsakrához, hiszen ezt csak a szamádhi állapotában, Istenen meditálva tudjuk aktiválni. A HHH hang, vagyis a viszarga tulajdonképpen a kilégzés, az elengedés hangja, és ahogy az Óm a szanszkrit mantrák elején szokott állni, a viszarga gyakran az utolsó hangjuk. A HHH hang, vagyis a hangos kilégzés, sóhajtás, az elengedést, a kontroll és az egó feladását képviseli, valamint önmagunk átadását Isten akaratának. Tehát ha a koronacsakrához is akarunk mantrát használni, akkor ezt használjuk. 


Minden mantrának van színe, eleme, istensége és az ismétlésének bizonyos módszerei vagy szabályai. E tényezők alapján egyes mantrák hatékonyabban működnek egyes embereknél, míg más mantrák kevésbé. A mantrák kiejtésénél a hang ereje, a hangszín, a hangmagasság, a sebesség és a hang "hőmérséklete" is számít. Mindezek a paraméterek, a megfelelő módon kivitelezve, élettel és erővel töltik meg a mantrát, de a legfontosabb tényező az odaadás. Az hittel és odaadással énekelt mantra nagyon hamar eredményt ad, mely a magasabb rendű öröm megízlelésében, és a világi örömök iránti érdeklődés elveszítésében nyilvánul meg.

Nincsenek megjegyzések: