2018. január 28., vasárnap

A múla bandha három rétege

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

Az ászana-gyakorlás közben tehát egyszerűen koncentráljunk a légzésünkre, és támogassuk vele a három rekesz (torok, rekeszizom és a gát) területét. Vagyis növeljük a három bandha területével kapcsolatos tudatosságot, anélkül, hogy túlzottan erőltetnénk vagy feszengenénk. Akkor szabadabban áramlik majd az energia és kevésbé fogjuk érezni a kényszert, hogy valahonnan valahová eljussunk a jógában. Ekkor természetesen bekövetkezhet a múla bandha. Tudatossá fogunk válni róla, nem pedig szánt szándékkal fogjuk végrehajtani.

Az energia a test hátulsó és elülső felszíne közelében is áramlik fölfelé és lefelé. A múla bandha régiójában a farokcsontnak és a szeméremcsontnak ütközik, tehát fontos, hogy a medence semleges (függőlegeshez közeli helyzetben legyen. Ha túlzottan előre- vagy hátrabillen, ezzel akadályozza a múla bandha felemelkedését. Ha koncentráltan, de szabadon lélegzünk, vagyis nem kényszerítünk rá semmit a légzésünkre, elvárások nélkül lélegzünk, akkor nagy mértékben növekszik a múla bandha bekövetkezésének esélye. A farokcsontot engedjük lefelé nyújtózkodni, ahelyett, hogy hátrafelé tolnánk vagy behúznánk a medence alá. A múla bandhának ez a működése nagyon finom és nem fizikai szinten nyilvánul meg, hanem a tudatunk pillanatnyi állapotától függ leginkább.


Ha figyelemmel kísérjük az energia áramlását a pránájáma és a meditáció gyakorlása közben, azzal növelhetjük a spirituális önvalónkra ébredés esélyét. A gát fizikai összehúzása az ászana-gyakorlás közben egyáltalán nem garantálja a sikert. A múla bandha valójában túl van a testen és az elmén. A gát megfeszítése fizikai szinten azonban hozzájárulhat a medence stabilitásához. Ez a múla bandha fizikai aspektusa. Ez nem azt jelenti, hogy ne alkalmazzuk fizikai szinten a múla bandhát ászana-gyakorlás közben, de legyünk tudatosak róla, hogy ez még csak a kezdeménye. Ha csak a fizikai aspektusra koncentrálunk, akkor lemaradhatunk a finom szintű múla bandháról. A fizikai szint a múla bandha három szintje közül csupán az első. Idővel a hangsúly át fog tevődni a finom szintű, energetikai aspektusra és annak érzékelésére, majd elérkezünk a kauzális szintre, ami annak a teljes elfogadása, ami történik, ahelyett, hogy irányítani próbálnánk a durva vagy finom fizikai szintet.

Nincsenek megjegyzések: