2018. január 9., kedd

Trátaka technika

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Trátaka technika

Helyezzük el az általunk kiválasztott képet, szimbólumot vagy könyvet magunk előtt. Ha lehetséges, helyezzük szemmagasságba, hogy ne kelljen hosszú ideig megfeszítve tartani a nyakunkat. Most rögzítsük a tekintetünket a kép vagy szimbólum egy bizonyos pontjára. A pont ne legyen nagyobb néhány milliméternél, hogy a szemeinknek ne kelljen ide-oda vándorolniuk, hanem egy helyben pihenhessenek. A kép legyen kb 60 cm-re tőlünk.

Most nyissuk ki a szemeinket és nézzünk a képre anélkül, hogy engednénk föl-le vagy jobbra-balra mozogni őket. Egy idő múlva pislognunk kell. Próbáljuk elkerülni ezt, amennyire lehetséges, de ne menjünk el olyan szélsőségekbe, amikor már erőlködni kell vagy megfáljdul a szemünk. Amint a tudatalatti elménk felismeri, hogy többé nem irényítja a szemmozgásunkat, bizonyos nagyon szokatlan mentális tartalmak jöhetnek a felszínre.

Egy idő múlva a szemek kiszáradásának elkerülése érdekében elkezdünk könnyezni. Amikor a szemeink annyira megteltek könnyekkel, hogy nem látunk többé, hunyjuk le a szemeinket. Ekkor nagyon tisztán magunk előtt fogjuk látni a képet, amit néztünk. Most gyakoroljuk a belső trátakát a képen, ismét amennyire lehetséges, minél kevesebb szemmozgással. Ha a mentális kép zavarttá válik vagy eltűnik, újra nyissuk ki a szemeinket és koncentráljunk az előttünk lévő képre. Ezt a folyamatot többször is megismételhetjük, de ne vigyük túlzásba az elején. Ha a szemeink megfájdulnak azzal a testünk jelzi, hogy túl sokat gyakoroltunk.

Ezzel a módszerrel mély kapcsolatot és közelséget fejleszthetünk ki a kiválasztott isteni formával. A legkevesebb, amit rövid idő alatt elérhetünk, az a képesség, hogy tisztán tudjuk vizualizálni az ísta-dévatát, amire pedig szükségünk lesz a következő gyakorlatban."

Nincsenek megjegyzések: