2018. január 13., szombat

Ellazult légzés

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

Ha a belégzésünk túlzottan feszült, akkor relaxáltabban kell lélegezni, és el kell engedni a túlzott törekvést az ászana „tökéletes” végrehajtására. A lélegzetnek mindig szabadon kell áramlania. Ne tartsuk vissza erőlködve a levegőt a belégzés vagy a kilégzés végén, mert akkor könnyebben megsérülhetünk! A törzs befeszítése nem ugyanaz, mint a bandhák aktiválása, mert az ellazult légzés a szimpatikus idegrendszer túlsúlyát okozza, míg az erőltetett légzésvisszatartás paraszimpatikus (fight or flight) reakciót okoz. A belégzés során megnyúlik a gerincünk, és különösen érezhetővé válnak a három granthi (csomó) körüli feszültségek a gerincben.

Általános szabályként az erő (belégzés) kifejlesztése tovább tart, mint a hajlékonyságé (kilégzés). Mivel a kettő elválaszthatatlanul összefügg, az egyik nem tud fejlődni a másik nélkül. A férfiak általában erősebbek, mint amennyire hajlékonyak, míg a nők általában hajlékonyabbak, mint amennyire erősek. Ha eltúlozzuk ezeket a hajlamokat, akkor egyensúlyzavar fog fellépni. A gyakorlásunk során e pólusok kiegyensúlyozására kell törekednünk, és ezért is érdemes beilleszteni a csandra krama gyakorlását az Ashtanga vagy más, aktívabb és fárasztóbb ászana-gyakorlás mellé.


A légzésünket az egészségi állapotunk, az energiaszintünk, a hangulatunk, az ászana-gyakorlás jellege, a holdciklus és a menstruációs ciklus is befolyásolják. A légzésünk nem lesz mindig ugyanolyan, akármennyire is törekszünk rá. Át kell adnunk az irányítást a légzésünknek, és nem fordítva. Ugyanakkor tudatosnak kell maradunk a légzésünkről és a belső állapotunkról is. Nem jó, ha engedjük a légzést teljesen passzívvá és automatikussá válni. Az egyik gyakorlásunk ilyenre fog sikerülni, a másik meg olyanra. De végső soron a két szélsőség (kontroll/feszültség/belégzés és relaxáció/ellazulás/kilégzés) kiegyensúlyozása felé fogunk haladni.

A bandhák jelentősége

A bandha jelentése: „megkötni, leláncolni, béklyózni, kötést létrehozni, elkapni, fogva tartani, megállítani, bebörtönözni, megszilárdítani, visszatartani, bezárni, eltéríteni, eltorlaszolni, lelakatolni”. A bandha alapvetően azt ígéri, hogy ha fizikai szinten behúzunk vagy korlátozunk bizonyos izmokat, akkor mentális és energetikai szinten egy oldás jön létre. A legtöbb ászana-gyakorlás közben különböző csoportokat feszítünk meg vagy lazítunk el. A gyakorlás végén, különösen a relaxáció alatt, teljesen ellazíthatjuk a testünket és az elménket, ami a relaxáció és tudatosság magasabb szintjét eredményezi. Ez a bandha paradoxonának egyik aspektusa. Amikor teljesen elengedjük, a bandha akkor válik természetesen aktívvá.

Nincsenek megjegyzések: