2018. január 27., szombat

A múla bandha megértése

Újabb részlet a Csandra-krama könyvből:

A múla bandha elhelyezkedése eltér a nőknél és a férfiaknál. A nőknél a méhnyak magasságában található. Férfiaknál lejjebb van, a gát fölött és a prosztata alatt. Amikor igyekszünk izoláltan összehúzni a múla bandhát, a következő gyakorlatot érdemes alkalmazni: feküdjünk hanyatt, behajlított térdekkel és a padlón nyugvó talpakkal. Érintsük meg a gátat az egyik kezünk középső ujjával. Kezdjünk el tudatosan lélegezni és felváltva feszítsük meg a hasfalat és a farizmokat. Amikor a hasfal feszes, lazítsuk el a farizmokat. Amikor pedig a farizmok feszesek, lazítsuk el a hasfalat. Ez nem olyan könnyű, mint ahogy első olvasatra hangzik. A gátizomnak is össze kellene húzódnia, főleg amikor az ember növeli a lélegzetvételek és a feszítések hosszát. Egy belégzés vagy kilégzés alatt csak egy izomfeszítést végezzünk. A nőknek inkább a méhnyaknál kellene érezniük az összehúzódást, mint a gátnál. Most próbáljuk egyszerre ellazítani a hasfalat és a farizmokat is, és csak a gátat, illetve a méhnyakat húzzuk össze. Ez az izoláció nem könnyű, és hosszabb ideig tarthat az elsajátítása.

Általános gyakorlás közben elegendő, ha a gátra irányítjuk a figyelmünket. Ahogy a légzésünk hossza növekszik, a múla bandha-tudatosságnak is fejlődnie kell. Ebből a szempontból nem is igazán szükséges a múla bandha tudatos alkalmazása. Az ászana-gyakorlás néha önmagában is eléggé megterhelő, anélkül, hogy extra technikákat tennénk hozzá. Jobb a tudatosságot növelni, mint a belső nyomást és elvárásokat. Ha csak igyekszünk lassítani a légzésünket és érzékelni a múla bandhát, ahogy természetesen megnyilvánul, akkor hamarabb kialakul az áramlás, és érvényesülni tud az egyes pózok természetes egyensúlya, a bennük rejlő erő és hajlékonyság. Sok időt és figyelmet igényel e folyamatok megismerése. Elsődlegesen a légzésre érdemes figyelni. Mivel a lélegzet folyamatosan mozog, nehéz elakadni vele. Hagyjuk, hogy a bandha és a dristi (a tekintet fókusza) a légzésfigyelés következtében bontakozzon ki. A múla bandha kifejlesztése ugyanis évekig tarthat.


A múla bandha megértése

A múla bandha tradicionális értelemben a Kundaliní felemelkedését a szusumnán keresztül, miközben átszúrja a hét csakrát és közben eltávolítja az akadályokat (granthíkat). Mindkettő leírására később kerül sor. A múla bandha nem pusztán a gát fizikai összehúzása, de nem is pusztán mentális erőfeszítés az energia „felemelésére”. A múla bandha felemelkedése lényegében a polaritásaink kiegyensúlyozásának következménye. Ez azt jelenti, hogy ha csak fizikai, vagy csak mentális szinten próbáljuk alkalmazni a bandhát, az előbb vagy utóbb kudarcra van ítélve. A múla bandha felemelkedésének csak akkor van esélye, ha sikerült összehangolnunk a személyiségünk különböző szélsőséges aspektusait. Amikor sikerült integrálni a belső polaritásainkat, akkor szűnnek meg a neurózisaink, és nyilvánul meg a transzperszonális személyiségünk. Más szavakkal, ekkor hagyjuk abba a „cselekvést” és kezdjük meg a „létezést”. Számos technika létezik, amivel elősegíthetjük ezt a folyamatot, leginkább a pránájámához és a meditációhoz kapcsolódóan, és nem annyira az ászana-gyakorlás részeként. De a teljes múla bandha megvalósulása (vagyis a Kundaliní felemelkedése) egyértelműen túl van az irányításunkon. Mindössze annyit tehetünk, hogy létrehozzuk a feltételeit, és a többit Istenre bízzuk.

Nincsenek megjegyzések: