2018. január 2., kedd

A trátaka jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"13. Gyakorlat: Trátaka Isten formáján

A trátaka azt jelenti, hogy nézni, vagy bámulni. Ez egy olyan technika, amely a krijáknak vagy satkarmáknak nevezett gyakorlatok sorához tartozik, ami tisztító hatású gyakorlatokat jelent. A „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben hármat ismertettem a hat krijá közül, vagyis a naulít, a kapálabhátít és a netit, melyek a legközelebbi kapcsolatban állnak a jógikus légzés gyakorlásával. Míg a többi krija meglehetősen fizikai folyamat, a trátaka egy mentális folyamat és így közvetlenebb kapcsolatban áll a meditációval.

A trátaka célja a tudatalatti megtisztítása és kiürítése. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy szilárd pontra rögzítjük a szemeinket. A jógik egyik kedvenc tárgya a gyertyaláng csúcsa. A gyertyát egy sötét szobában kell elhelyezni, amelyben nincs huzat. Ha huzat van, akkor a gyertyaláng remegni fog, ami radzsaszikus hatással van az elmére, vagyis felizgatja azt. A trátaka egy másik gyakori tárgya egy fekete pont, melyet fehér papírra festünk, és kiteszünk a falra magunk előtt. Az alaptechnika abból áll, hogy folyamatosan a tárgyra nézünk és nem engedjük, hogy a szemünk megmozduljon a szemgödörben. A tudatalatti elme a gyors szemmozgás (REM- Rapid Eye Movement) által jut kifejezésre. Ezeket a mozdulatokat számtalanszor dokumentálták alvó állapot közben, de ébrenlét közben is ugyanolyan fontosak. Ha meg tudjuk állítani a szemgolyók mozgását, azzal arra késztetjük a tudatalattit, hogy a tartalma egy részét kioltsa, azt a részt, amely a vizuális elméhez kapcsolódik. A trátaka közben addig fókuszálunk a tárgyra, amíg a szemeink könnybe nem lábadnak, és már nem tudjuk további nyitva tartani őket. Amikor elértük ezt az állapotot, akkor hunyjuk be a szemünket, és szilárdan tartsuk az elménkben a tárgy mentális képét. Most vizualizáljuk a tárgyat, amit belső trátakának neveznek. Amikor a belső vizuális kép is eltűnik, nyissuk ki a szemünket és ismét nézzünk a tárgyra magunk előtt.

Bár ez a folyamat kétségkívül hasznos, a trátaka végtelenül erősebb formáját javaslom, amikor is Isten formájára nézünk. Ha egy hiteles művész, ali látja Istent, létrehoz egy ábrázolást, akkor a képre nézve „letölthetjük” az Istennel kapcsolatos tudást. Ez általában nem történik meg akkor, ha csak véletlenszerűen nézzük ezt a képet. Ki kell választanunk egy bizonyos pontot rajta, és egy ideig csak arra kell koncentrálni. Kezdjük öt perccel, és idővel növeljük 15-re. Válasszuk meg bölcsen a fókuszpontot. Egyes képek túl erőteljesek, ha rajtuk meditálunk, például Isten szemei vagy harmadik szeme, különösen a kezdetekkor. T. Krishnamacharya azt mondta, hogy Isten előtt állva mindig lefelé kell néznünk. Ez a közönséges elmeállapot esetén érvényes. Ha belsőleg alázatossá válunk, és Isten közvetítőjének ajánljuk magunkat, a tudás elkezdhet áramlani rajtunk keresztül."

Nincsenek megjegyzések: