2018. január 16., kedd

A bhakti-jóga jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A gyakorlás e formájának két fontos aspektusa van: ahhoz, hogy sikerre vigyük, nem csak az általunk választott isteni formát kell azonosítani a Brahmannal (a határtalan tudattal vagy mély valósággal), hanem minden más istenségre is így kell tekinteni, akiket mások imádnak vagy akiken meditálnak. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy bármilyen hitet követünk is, és bármilyen formáját imádjuk Istennek, legyen az Siva, Visnu, Sakti, Kálí, Buddha, Jézus, Jahve vagy a Taó, mindig csak a határtalan tudatot, a mély valóságot lássuk, ne az istenséget. Ne a külső korlátot nézzük, amit felfogunk, hanem a belső lényeget. Soha ne nézzük le Isten azon formáját, amelyet egy másik ember imád. Ha ezt tesszük, az csak egy dologra vall, a tudatlanságunkra.

Emellett, amikor látunk másokat, hogy Istenen meditálnak, vagy Őt imádják, különösen, ha egy másik formát imádnak, mint mi, akkor örüljünk velük együtt, és ne ítéljük el őket, mert nem tudhatjuk az imádatuk mélységét. Sajnos a vallások miatt az emberiség nagyon széttagozódott, és ez a széttagozódás az ismeretlentől, a másságtól való félelemnek köszönhető. Mindezt a félelmet azonban hátrahagyhatjuk, amikor valóban megtapasztaltuk Isten megnyilvánulását. A félelem csak addig létezik, amíg ott van a bizonytalanság. Amikor Isten megnyilvánul előttünk, akkor felismerjük, hogy ugyanez az Isten világít be minden utat, még ha ezt a tényt el is titkolják előlünk azok, akiknek az az érdeke, hogy először megosszák az emberiséget, majd uralkodjanak a megosztott emberiségen.

Nyissuk meg magunkat az előtt a tény előtt, hogy Isten összes formája vagy megnyilvánulása valójában annak az egy határtalan tudatnak a megnyilvánulása az életben, amely mindannyiunkban létezik. Tekintsünk minden isteni formára úgy, mint az egy Brahman (határtalan tudat) kiterjedésére. Csak akkor hagyhatjuk magunk mögött a múlt megosztottságát és elszigeteltségét, és haladhatunk előre egy emberiségként. Ez hamarosan nagyon fontos lesz, mert a jövőnk nagyobb kihívásokat tartogat, mint a múltban gyökerező törzsi vagy intellektuális területeken történő osztozkodás.

A szanszkrit bhakti kifejezés nagyon fontos. A bhakti a jóga odaadó aspektusát képviseli. A bhakti főnév a bhadzs igetőből képződik, mely azt jelenti, hogy megosztani. Például, ha Indiában megszólít bennünket egy kevésbé szerencsés helyzetben lévő ember, akkor a bhaksis kifejezést fogja használni, ami szintén a bhadzs tőből képződik. A bhaksis azt jelenti, hogy osszuk meg, amink van. A bhakti-jógában fontos, hogy megosszuk a szeretetünket.

Ez azt jelenti, hogy a szeretetünket nem csak egy személyre vagy a családunkra terjesztjük ki, hanem a minket körülvevő közösségre és az egész emberiségre. De a bhakti-jóga ezen is túlmegy. Azt is jelenti, hogy kiterjesztjük és megosztjuk az Isten iránti szeretetünket azokban a formáiban, melyek kényelmesek a számunkra, azokban a formáiban, amelyeket nem értünk, és azokban, amelyekben mások imádják. A bhakti-jóga sohasem jöhet létre addig, amíg azt gondoljuk, hogy a másik ember téved, rossz szándékú vagy egyenesen gonosz, mert Isten olyan formáját imádja, melyet mi nem vagyunk képesek felfogni. Bármilyen formában imádja is Istent a mellettünk lévő személy, mindig úgy lássuk azt, mint ugyanannak a határtalan tudatnak a képviselőjét, és semmi másnak."

Nincsenek megjegyzések: