2018. január 30., kedd

Báhja uddíjána

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Mindazonáltal észrevehetjük, hogy amint röviden kitartjuk a külső légzésvisszatartást, az elme rendkívül tamaszikussá válhat, vagyis tompa és dekoncentrált lesz. Ennek ellensúlyozására a báhja uddíjána (külső hasi zár) könnyített verzióját használjuk, melyet a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben írtam le. A báhja uddíjána az uddíjána bandha négy típusának egyike. A három testvérétől eltérően, melyek magukba foglalták a hasfal valamilyen összehúzását, a báhja uddíjána a torokizmok összehúzásából áll, melyet színlelt belégzés követ. Amikor a torok össze van húzva, és megemeljük a mellkast, mintha belélegeznénk, vákuum jön létre a mellkasban. Ha most ellazítjuk a rekeszizmot és a hasfalunkat, akkor a hasüreg tartalma felszívódik a mellüreg felé. Így a hasüregben létrejövő vákuum felfelé húzza a gátat és a múládhárát. Ez szívó hatást gyakorol a Kundaliníre, mely a múládhára csakra alatt tartózkodik. Ezt a szívó hatást azzal fokozhatjuk, hogy vizualizáljuk, amint a Kundaliní kitekeredik és felemelkedik a tűzvörös szusumnában.

Néhány figyelmeztetés a báhja uddíjánával kapcsolatban: kontraindikált szívbetegség, magas vérnyomás, heveny gerincsérv és reflux esetén. Túlzott gyomorsav esetén pedig óvatosan járjunk el. Terhesség és menstruáció közben nem javasolt; valamint üres hassal érdemes végezni, máskülönben a szívás felhozza az ételt a gyomorból a nyelőcsőbe.

Itt viszont a báhja uddíjána könnyített verzióját ajánlom. Azért ajánlom, mert nincs annyi időnk, mint amikor külső légzésvisszatartással végzünk pránájámát, és a külső kumbhaka játssza a főszerepet. Abban az esetben annyira behúznánk a hasfalat, hogy a gerinc elejét érintse. Meditáció közben viszont csak egy enyhe szívó hatást kell kifejteni, ami elegendő ahhoz, hogy a hasfal egy kicsit befelé homorodjon. E különbség fő oka, hogy kevesebb, mint tíz másodpercig maradunk ebben a fázisban; igazából három másodperc is elegendő ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Ha pedig tovább maradnánk a külső kumbhakában, ezt az időt a belégzésből és az azt követő belső légzésvisszatartásból vesszük el, mely közben Isten formáján meditálunk."

Nincsenek megjegyzések: