2018. január 18., csütörtök

Isten a koronacsakrában

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"14. Fejezet

14. Törvény: A spontán belső légzésvisszatartás közben Isten láthatóvá válik a koronacsakrában

Az ísvara-pranidhána, vagyis odaadás Isten iránt nem csak egy homályos fogalom, melynek értelmében emlékeznünk kell Istenre a tevékenységeink közepette, hanem egy formális gyakorlat is. Számos jóga-írás, mint például a Hatha Tatva Kaumudí kijelenti, hogy ha a formával rendelkező Istenre koncentráljuk az elménket, az a dháraná (46.5).

Eddig nem foglalkoztunk a koronacsakrával, a szahaszrárával. Ennek az az egyszerű oka, hogy a koronacsakrába nem tudunk belélegezni. Kívül helyezkedik a légzéskörön, és nem lehet olyan értelemben látni vagy hallani, mint ahogy a többi csakra látható vagy hallható. Az egyetlen módja az ezerszirmú lótusz elérésének a légzésvisszatartás, amikor a prána áramlása tejesen megszűnik, és az elme visszalép a szívbe. Enek eléréséhez azt a rövid szünetet használjuk fel a belégzés után, mielőtt átvált kilégzésbe. A légzésciklusnak ezt a rövid nyugalmi pillanatát arra használjuk fel, hogy a belégzés kezdetekori utolsó vonatkoztatási ponttól, az ágjá csakrából a szahaszrárába ugorjunk. Úgy jelenítsük meg a szahaszrárát, mint a többi csakrát, felfelé mutató lótuszként. Mivel a koponya felett található, inkább úgy néz ki, mint egy nagy korona a fejünkön. Az ezer szirom egyszerre minden színben pompázik, éppen ezért nem lehet vizuálisan megjeleníteni. Úgy ragyog, mint sok ezer nap.

Most pedig vizualizáljuk azt a formáját istennek a koronacsakrában, ami számunkra megfelelő, és belsőleg boruljunk le előtte. Utána, ahogy a kilégzés elkezdődik, vigyük vissza a figyelmünket az ágjá csakrába, kiejtve az Ómot, és onnan folytassuk a meditációnkat lefelé a megszokott módon. Néhány tanács: istent megjeleníthetjük és leborulhatunk előtte mantra nélkül, vagy pedig ideális esetben kiejtve a megfelelő ísta mantrát, ley Isten adott formájához kapcsolódik. Néhány gyakori ísta-mantra:

Jézus Krisztus – Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet
Jahve/az Atya – Vagyok aki vagyok
Allah – La Illah Il Allah
Siva – Óm Namah Sivája
Krisna – Óm Namó Bhagavaté Vászudévája
Buddha – Óm Mani Padmé Hum
Kálí – Hrím Srím Krím Paramésvarí Szváhá
Nirguna Brahman – Tat Tvam Aszi

Ez az ísta-mantráknak csak kis része. Számos másik is létezik. A másik fontos pont a spontán kumbhaka (légzésvisszatartás) hossza. A tíz másodpercet meghaladó belső kumbhakákat mindig dzsálándhára bandhával (torokzárral) együtt kell végezni. Mivel ez egy meditációs gyakorlat, és nem formális pránájáma, a spontán kumbhakákat tíz másodpercre kell korlátozni. Ezt úgy ellenőrizhetjük könnyen, ha megmérjük azt az időt, ameddig az ísta-mantránk kimondása tart. A gyakorlott meditálók többször is megismételhetik az ísta-mantrájukat a légzésvisszatartás alatt a szahaszrárában (koronacsakrában), de a teljes idő akkor se haladja meg a tíz másodpercet."

Nincsenek megjegyzések: