2018. január 21., vasárnap

A múla bandha két oldala

Újabb részlet a Csandra krama könyvből:

Az a megszokás, hogy összeszorítjuk a gátat vagy a végbél/nemi szerv körüli gyűrűs izmokat, teljesen meg is akadályozhatja a múla bandha létrejöttét. E szokás nem csak pszichológiai feszültséget vonhat maga után, de ez a fizikai feszültség sok más izom megfeszülését is okozhatja a gáttájékon, ami megnehezíti az ellazításuk képességének kifejlesztését. A valódi múla bandha ugyanis csak a teljesen ellazult állapotban tud aktiválódni. Ennek az ellazult állapotnak az elérése azt igényli, hogy folyamatosan megfeszítsük ÉS ellazítsuk a gátat. A legtöbb felfelé irányuló mozdulat a belégzéshez kapcsolódik és erőt igényel. A legtöbb lefelé irányuló mozdulat a kilégzéshez kapcsolódik és hajlékonyságot igényel. Ez a vinyásza rendzser lényege. Egyszerűen kifejezve, ha gyakoroljuk a légzést és a vinyászát, akkor a bandha is hangsúlyosabbá válik, anélkül, hogy akarattal megfeszítenénk.

A légzés tudatosítása olyan, mint egy gumiszalag nyújtása. Ha a szalag egyik végét meghúzzuk, akkor a megkötött vége is arrafelé fog mozogni (ez a múla bandha növekvő intenzitását szimbolizálja). A belégzés előrehaladtával a rekeszizom lesüllyed. Minél jobban lesüllyed a rekeszizom (és megnyúlik az ágyéki gerinc), annál hangsúlyosabb a múla bandha összehúzódása. A belégzés felfelé és lefelé irányuló mozgás is egyben. A kilégzés előrehaladtával a rekeszizom megemelkedik. Minél jobban megemelkedik a rekeszizom (hangsúlyozva a klasszikus uddíjána bandhát), annál hangsúlyosabbá válik ismét a múla bandha aktivitása. A kilégzés lefelé és felfelé irányuló mozgás is egyben. Minden egyes belégzés és kilégzés egyszerre apánikus és pránikus folyamat (az apána a lefelé irányuló életerő, míg a prána váju a felfelé irányuló). Annyi a különbség, hogy az első durvább, vagyis fizikai jellegűbb, míg a másik finomabb, inkább energetikai jellegű. E két életlevegő egymás tükörképét alkotja, és idővel egyesülnek. Meg kell jegyezni azt is, hogy egyes gyakorlók esetében a rekeszizom más módon mozog vagy feszül a légzésciklus során. Ahogy fejlődik a gyakorlásunk és a tudatosságunk, a fent leírt folyamat felé fogunk tendálni.


A múla bandhát tehát belégzés és kilégzés közben is lehet érzékelni. Mindkét esetben felfelé irányul az energia a gerincben, átalakítva a normális, lefelé irányuló apánát. A múla bandha megértése nehéz lehet. Törekedjünk arra, hogy a légzés segítségével hozzuk létre, mintsem hogy fizikai erőlködés által. Vagyis bármit is gondolunk múla bandhának, általában nem az. Ne próbáljuk végrehajtani, hanem engedjük megnyilvánulni.

Nincsenek megjegyzések: