2018. január 23., kedd

Koronacsakra-meditáció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"14. Gyakorlat: Csakrameditáció Isten formájával a szahaszrárában kumbhaka közben

Gyakoroljunk úgy, mint korábban a múla bandhával és a dzsihva bandhával, a bhrúmadhja dristit vagy a sambháví múdrát alkalmazva, a megfelelő ászanában, az általunk választott gjána- vagy ákása-múdrával, és kiejtve a bídzsáksarákat (tő-mantrákat) az egyes csakrákban. Az új komponens az lesz, hogy miután befejeztük a belégzést, közben a megfelelő mennyiségben elmondva a bídzsáksarákat mindegyik csakrába, egészen a harmadik szem (ágjá) csakráig, felfüggesztjük a légzést nem több, mint tíz másodpercre, a koronacsakrába (szahaszrára) visszük a figyelmünket, vizualizáljuk az ísta-dévatánkat, ahogy az ezerszirmú lótuszban ül vagy áll, és közben az adott isteni formához kapcsolódó mantrát (ísta-mantrát) ismételjük. Ha nincs ísta-mantránk, akkor csak ismételjük az ÓM-ot.

A kilégzés kezdetén vigyük vissza a figyelmünket az ágjá csakrába, kiejtve az ÓM-ot a nekünk megfelelő számú alkalommal, és innen folytassuk úgy, mint korábban. A sorrend tehát a következő lesz:

Belégzés közben

A LAM mantrát mondjuk bele a megfelelő mennyiségben a múládhára (gyökér) csakrába, a korábban felsorolt meditációs elemekkel együtt, például a négy karmazsinvörös vagy sötétvörös szirommal, a föld elemmel, és a sárga négyzet jantrájával.

A VAM mantrát a megfelelő mennyiségben a szvádhisthána (keresztcsonti) csakrába, hat narancsvörös vagy élénkvörös szirommal, a víz elem képviselőjeként, és a fehér félhold jantrájával.

A RAM mantrát a megfelelő mennyiségben a manipúra (köldök) csakrába, tíz, az esőfelhő színére emlékeztető feketés kék színű szirommal, a tűz elem képviselőjeként, egy vörös háromszög jantrával.

A JAM mantrát megfelelő mennyiségben az anáhata (szív) csakrába, tizenkét tűzvörös színű szirommal, a levegő elem képviselőjeként, egy füstszínű hatszög jantrájával.

A HAM mantrát megfelelő mennyiségben a visuddha (torok) csakrába, tizenhat füstös bordó szirommal, az éter elem képviselőjeként, egy fehér kör jantrájával.

A belégzés végén ejtsük ki az ÓM mantrát a megfelelő számban az ágjá (homlok) csakrába, két ragyogó fehér szirommal, az intelligencia képviselőjeként, és egy villámszínű háromszög jantrájával.

Most tartsuk vissza a lélegzetünket a torokzár összehúzásával (húzzuk össze a torkunk izmait, mintha nyelnénk, de mivel a légzésvisszatartás nem haladja meg a tíz másodpercet, nem szükséges végrehajtania a dzsálándhára bandhát) és vigyük a figyelmünket a szahaszrára (fejtető) csakrába, az ezerszirmú lótuszba, amely egyszerre minden színből áll és sok ezer napnál ragyogóbb. Vizualizáljuk Isten formáját ezen a lótuszon és ejtsük ki egyszer a hozzá tartozó ísta-mantrát.

A kilégzés kezdetekor vigyük vissza a figyelmünket az ágjá csakrába, és ismételjük meg az egész sorozatot fordított sorrendben. Amikor elérkeztünk a múládhára csakrába, azonnal folytassuk a belégzéssel, kezdetben kihagyva a külső légzésvisszatartást. Először alaposan építsük be a belső légzésvisszatartást és érjük el, hogy a légzés- és meditációs ciklus ne legyen túlzottan megerőltető.

Különösen az elején nehéznek találhatjuk azt, hogy tisztán vizualizáljuk az ísta-dévatát.
Ebben az esetben hasznos lehet, ha magunk előtt tartjuk az ísta-dévatá fizikai ábrázolását. Az egész meditációs technikát kombinálhatjuk az isteni ábrázolásra irányított trátakával is. Ez azt jelenti, hogy úgy vizualizáljuk a csakrákat, hogy közben nyitva van a szemünk, és az isteni ábrázoláson függ a tekintetünk. Valójában ez az egyik legerősebb módja a meditációnak, az elmét annyira leköti a különböző feladatok teljesítése, hogy szinte lehetetlen az, hogy elvándoroljon."

Nincsenek megjegyzések: