2020. április 12., vasárnap

Az ászana és a vinyásza gyakorlása

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A jógászanákat csakis vinyászákkal szabad gyakorolni, sohasem anélkül. Az első hét vinyásza az összes ászanában ugyanaz (ezek a szamaszthititől, vagyis tádászanától a lefelé néző kutyapózig terjedő vinyászák, illetve a hetedik az előreugrás vagy -lépés a statikus pózba). A vinyászák megmozgatják a kósákat (valószínűleg izompólya), az idegeket, vérereket, izmokat és a csontok közötti tereket (az ízületi kamrát), valamint elősegíti a tisztátalanság megszűnését ezeken a területeken. Emellett fejlődik és erősödik az izomszövet.

Ha vinyászák nélkül gyakoroljuk a jógászanákat, akkor a testünk vékony és meggyötört lesz. Egyes emberek, akik nem egy gurutól tanulták a jógát, és vinyásza nélkül gyakorolnak, rossz hírnevet szereztek a jógának, ami nagyon sajnálatos dolog.
Ezért tudni kell, hogy melyik ászanához hány vinyásza tartozik, melyik vinyásza számolásnál következik az ászana, mikor végezzünk récsakát és púrakát, mikor végezzünk antara kumbhakát és báhja kumbhakát, mik a hatásai, stb. A jóga-gyakorlók tájékoztatása érdekében mindezt tartalmazza az alábbi táblázat.
A jóga-gyakorlóknak egyéni szempontok alapján kell végezniük a pránájámát. A jógászanákat azonban végezhetik egyénileg vagy csoportosan is. Amikor csoportosan tanítjuk a jógát, érdemes különválasztani a túlsúlyos, sovány és alacsony testtípusokat. Máskülönben nem fogják elérni a kívánt eredményeket. A túlsúlyos emberek természetese le akarnak fogyni. Az edzések és más gyakorlatok ezt a szabályt követik. Nem tudja mindenki végrehajtani az összes gyakorlatot (szádhanát). Tud-e úgy futni egy kövér ember, mint egy sovány? Tudja-e ugyanúgy emelni és hajlítani a karjait? Például, ha az edző utasítására gyorsan fut, a magas pulzusszám is veszélyt jelenthet neki.

Nincsenek megjegyzések: