2020. április 15., szerda

Lélekfelfogás az északi sámánságban 2. rész

Előző blogbejegzésem folytatása következik:

5. Mod (érzelmek) – milyen kapcsolatban vagyunk az érzelmeinkkel, mennyire értjük mások érzelmeit, milyen érzékeny vagy fejlett az érzelmi intelligenciánk. A modern társadalomban szinte alapállásként mondhatjuk el azt, hogy az átlagember vagy elnyomja az érzelmeit, vagy nem tud uralkodni felettük, és tudatosan megélni, irányítani őket. A természeti népeknél az érzelmekkel való kapcsolat sokkal természetesebben működött, mint az állatok esetében is.

6. Ond (életerő) – energiaáramlás a nádíkban (energiavezetékekben), prána, csí, ki, ód-nak is nevezték régen. A prána a lélegzet tudati ereje és dimenziója, mint ahogy sok mitológiában Isten leheli az élet leheletét az első teremtménye orrába, szívébe. A kötött lélek fogalmával is rokonítható. Az előző három (vagy akár négy lélekrésszel való kapcsolatát is érdemes megvizsgálni. 

7. Hyge (gondolkodás) – racionális, analitikus gondolkodás, bal agyféltekés működés. Hunginnról, Odin egyik hollójáról kapta a nevét, jelentése: "gondolat". Az érvelés, analitikus gondolkodás, logika mind a hyge funkcióihoz tartozik, míg a következő lélekrész az emlékezést funkciójával fog rendelkezni. Tehát a hyge azért felel, hogy megértsünk valamit, míg a mynd azért, hogy meg is jegyezzük.

8. Mynd (memória) – jobb agyféltekés benyomások, emlékek rögzülése, felidézése. Odin másik hollója Muninn ("emlék, memória"). A jobb agyfélteke a kognitív folyamatok közül a passzív, intuitív, ítélkezéstől mentes befogadást fedi le. A rövid távú és hosszú tűvú memóriát is irányítja. Az emélkezés, az elraktározott információk, benyomásokl visszakeresésének képessége legalább ugyanolyan lényeges, mint az analitikus gondolkodás képessége. A hyge és a mynd közötti kapcsolat, harmónia, együttműködés fontos a kiegyensúlyozott mentális működéshez. Általában vagy tartósan vagy időszakosan az egyik vagy másik működése szokott előtérbe kerülni, míg a másik háttérbe szorul.

9. Godhi/Gyhdja (magasabb Én) – pap/papnő – mennyire aktív a spirituális énünk és mekkora szerepe van az életünkben? Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy ha önmagunk legjobb változatává szeretnénk válni, teljes spirituális potenciálunk kibontakoztatásával, akkor a felső énünk az a részünk, amely érti, érzi, hogy mi lenne az, és vonzódást eredményez az olyan utak, folyamatok felé, melyek eljuttatnak ehhez. Egyesek esetében ez a rész nagyon el van nyomva, inaktív, míg mások esetében ébren van és keres, de még mindig nincs tisztában vágyaival és irányultságával. 

10. Fylgja (totemállat) – nem csak az erőállatokat képviseli, hanem megmutatja az egyéb szellemi vezetők, istenségek, védőszellemek szerepét az illető életében. Utalhat bizonyos archetipikus istenalakokra vagy erőkre, melyek segítenek bennünket ebben az életükben. 

Nincsenek megjegyzések: