2020. április 13., hétfő

Lélekfelfogás az északi sámánságban 1. rész

Eddig ezzel a témával négy blogbejegyzésben foglalkoztam (Hány lelke van az élőlénynek?;  Lélekfelfogások a sámánságban 1. rész; 2. rész); valamint az ókori egyiptomiak lélekről szóló tanítását ebben a blogban ismertettem: "A lélek kilenc része", most pedig következzék az északi, azaz a skandináv vonal (amikor én északiakról beszélek, akkor elsősorban őket értem alatta, és nem az inuitokat vagy a szibériai szamojédek hagyományait, bár azok is mind nagyon szépek). Az alábbi rendszerben a lélek tizenhét részét, vagy aspektusát fogjuk tárgyalni Raven Kaldera "Wyrdwatchers - Techniques of Northern Tradition Shamanism" című könyve alapján. Először foglaljuk össze, mi is a lélek tizenhét alkotórésze a skandináv, vany mondhatjuk viking hagyomány szerint!

1. Hame (asztráltest) 
2. Litr (kundalini)
3. Lich (fizikai test) 
4. Vili (akarat) 
5. Mod (érzelmek) 
6. Ond (életerő)
7. Hyge (gondolkodás)
8. Mynd (memória) 
9. Godhi/Gyhdja (magasabb Én)
10. Fylgja (totemállat) 
11. Kinfylgja (ősök)
12. Maegen (megbecsültség) 
13. Hamingja (megszolgált szerencse) 
14. Ve (pszi-képesség) 
15. Wod (médiumi képesség) 
16. Orlog (karma) 
17. Wyrd (sors)

Mielőtt egyenként belemennénk az egyes aspektusok értelmezésébe, érdemes megemlíteni, hogy Raven Kaldera kapott egy divinációs rendszert, amit "Lélektérkép"-nek nevezett el. Ebben egy tábla különböző pontjaira rúnákat helyeznek el, és az alapján elemezhető ki, hogy az egyes lélekrészek milyen állapotban vannak, és mit kell tenni velük. Ám a rendszer sok más módon is használható, például révülésben is kapcsolatot tudunk teremteni az egyes lélekrészekkel, és megtudni, hogy melyik milyen állapotban van, mennyire integrált, hogyan működik együtt a többivel, érte-e trauma, lélek- vagy erővesztés. Kezdjük tehát az elején!

1. Hame (asztráltest) - ez a pránatest, mely közvetlenül a fizikai testünket burkolja körül, mint egy energiapaplan, és sokféle változás nyomon követhető benne. Például, ha valaki gyakran végez alakváltó utazásokat, vagy az asztrálteste "hozzáidomult" az erőállatához, akkor ezek a tartósabb változások előbb-utóbb a fizikai testre is "átíródnak", esetenként kellemetlen vagy esztétikailag zavaró változásokat előidézve. Az alakváltó utazás olyan dolog, amivel nem érdemes játszadozni, hacsak nem tudjuk megfelelően "visszakódolni" a hame-ünket a végén. Ha valaki nem végez ilyen jellegű gyakorlatokat, akkor a hame állapota a fizikai test másolatához lesz hasonló.

2. Litr (kundalini) – szexuális erő, életerő, egészség, immunitás, motiváció. A litr székhelye a medence, és a "pirospozsgás" szó találóan írja le a jelenlétét. Ha a litr erős, akkor az illető szexuáélis energiája, kisugárzása, "virjája", ahogy szanszkrit nyelven mondják, erős, ezzel együtt a kreativitása, élni és tenni akarása is erőteljes lesz. Ha a litr sérült, akkor a motivációja és a hite alacsony, kedvetlen, nem tesz erőfeszítést semmibe, erőtlen, fáradékony, gyenge libidóval rendelkezik. 

3. Lich (fizikai test) – fizikai egészség, betegségek. Ez a lélekrész a fizikai testünkkel való kapcsolatért felelős. A fizikai test állapotát, betegségeit fogja tükrözni. Ha sérült, akkor az egészségünk is megromlott állapotban van. 

4. Vili (akarat) – akaraterő, belső erő, tartás, motiváció, céltudatosság. Odin egyik testvérének a neve, aki ezeket a tulajdonságokat képviseli, mint archetípus. Ez általában egy bizonyos irányba fordított akaratot jelöl, amely inkább táplálkozik hitből és metafizikai elemekből, mintsem hogy a hétköznapi dolgok meg tudnánk változtatni, már amennyiben erős. Ha a Vili gyenge vagy sérült, akkor sokkal befolyásolhatóbbak, akaratgyengébbek leszünk.

Nincsenek megjegyzések: