2020. április 11., szombat

A jóga divatja

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"A jóga művészete, mely valamilyen oknál fogva szunnyadó állapotba került, lassan feltámad néhány nagyon fontos ember bátorításának köszönhetően, és a fiatal fiúk és lányok felelőssége, hogy sikerre vigyék. Más gyakorlatoktól eltérően, a jóga gyakorlásához nem szükséges különböző felszerelésekre költeni a pénzt. Fölösleges ételekre és italkora sincs szükség. Drága ruhákra és kellékekre sincs szükség. Nagy épületek sem kellenek hozzá. A származásból, hitből, életkorból vagy nemből adódó különbségek sem számítanak. Azonban a mély vágyra, a hitre, a bátorságra, kitartásra, a szattvikus (tiszta) és korlátozott mennyiségű ételre szükség van. Egyszerűen semmi ok nincs arra, hogy ezt a jógánga szádhanát, mely annyi haszonnal jár és annyira egyszerű, mi, legyengült indiaiak, feladjuk. Miközben a külföldiek jönnek a Sri Maharadzsa által támogatott, növekvő jóga sálába, lefotózzák az ászanákat mutató táblákat és bemutatják a saját országukban, nem helyes, hogy mi csak üldögélünk, és nem csinálunk semmit.
Bharatának, mely az összes filozófiai és spirituális tudomány otthona, a saját kezében kell tartania ezt a tudást, és biztosítania, hogy ne mások váljanak a fiataljaink tanítóivá. Ezt a csodálatos rendszert nagyon sajnálatos módon egyesek nem a szellemi tudományokkal együtt gyakorolják egy guru segítségével, hanem eltorzítják és visszaélnek vele.
A jógászanák száma megszámlálhatatlan. Bár a Dhjánabindu Upanisadból származó idézet (ászanáni tu távanti javatjó dzsívadzsátajah - „Annyi ászana létezik, ahány féle élőlény él”, azaz 8 millió 400 ezer) széles körben ismert, azok az emberek, akik azt állítják, hogy csak nyolcvannégy póz létezik, illúzióban vannak. Bárkit, aki a megfelelő légzőtechnikával együtt gyakorolja az ászanákat, el fogják kerülni a betegségek.
A túlsúlyos, sovány vagy túl sovány test számra megfelelő ászanákat felsorolják a jóga-sásztrák szövegei (melyet a későbbi táblázatban ismertetünk). Egyes emberek azt mondják: „A jóga gyakorlása túlzottan sovány testet eredményez, a pránájáma gyakorlása pedig őrületet.” Azok a tiszteletre méltó személyek, akik ilyen kijelentéseket tesznek, esetleg megőrültek a gyakorlástól, és utána valami mástól gyógyultak meg? A mi fiataljainknak fel kell tenniük ezt a kérdést. Mások is előjöhetnek a veszélyekkel a szenzcióhajhászás érdekében. A megfelelő képzés és megértés nélkül minden veszélyes lehet. Azt kell feltételeznünk, hogy egyes doktorok kedvezőtlen véleménye a jógáról annak köszönhető, hogy a gyakorlás jelenleg nincs divatban."

Nincsenek megjegyzések: