2010. április 18., vasárnap

Body piercing

Amikor Kovalamban jártunk, részt vettünk egy elefántos felvonuláson. Ez tulajdonképpen egy vallásos fesztivál volt, aminek az egyik mozzanataként (mint ahogy annak idején be is számoltam róla), fiatal fiúk arcán szúrtak keresztül egy-egy vasnyársot, majd a hátukba és a combjukba is több helyen kampókat szúrtak, és végül ezeknél fogva felakasztották őket egy teherautón keresztbefeszített gerendákra.

Amikor felraktam az eseményről készült videókat a Youtube-ra, többen is megkérdezték, hogy ennek mi a célja. Őszintén szólva engem is váratlanul ért maga az élmény, mert nem voltam felkészülve rá, hogy a hinduizmusban ilyen jellegű szertartások is vannak. Nos, valami olyasmi lehet ennek a lényege, hogy "a tudat győzelme a test felett", és ebben az értelemben sok rokon vonást mutat a jógával. Indiában, és hellyel-közzel még itthon is voltak ugyan fakírok, akik oly mértékben tudták uralni a testi funkcióikat, hogy nem éreztek fájdalmat, ha megszúrták a testüket, sőt, még nem is vérzett a seb.

Ezek a srácok is valamiféle vallásos révületben lehettek, mert a sebeik nem véreztek, és a taxisofőr elmondása szerint másnapra teljesen be fognak forrni. Valamiféle beavatási szertartás-féle lehetett ez, amire a hívek több hetes böjttel készültek, és nagyon sokat imádkoztak. Hasonló tudatállapotban kellene a jógaórákon is részt venni, és akkor kitüntetésnek fogjuk venni a tanár igazításait, nem pedig büntetésnek ;-).

Ettől eltekintve a Bhagavad-gítában Krisna kijelenti, hogy az önkínzással járó vezeklés a tudatlanság minőségében van, és nem a legmagasabb módja Isten imádatának. Szóval no piercing! Azt hallottam, hogy itt nyugaton is szokták néha gyakorolni ezt a felaggatást piercing-fesztiválokon, gondolom nem kifejezetten vallási célzattal. A jóga a természetes harmóniáról szóló tanítás, és ezért minden olyan mesterséges beavatkozás és módosítás, amivel a testünket manipuláljuk, lehetőség szerint kerülendő.

A köldök-piercing sem előnyös szerintem, mert megváltoztatja a köldökcsakra energetikáját. Az ortodox hindu rendszer a tetoválást is ellenzi, mivel ott is meg kell szúrni a testet. Nekem személy szerint bejön egy-két jógás tetkó, legalább azt mondhatjuk róla, hogy jóga- és izzadás-álló testékszer. Egyszer egy lánynak egy egész tengerparti táj volt színesben a hátára tetoválva. Ha látni akartok egy-két egzotikus jógás tetkót, nézzétek meg a Yoga Tattoos albumomat a Facebook-on!

Az emberek persze állandóan manipulálni akarják a testüket, mivel azt gondolják, hogy azonosak vele, ugyanakkor a meglévő verzióval nem elégedettek. A lányok például szeretik szilikonnal dúsítani a kebleiket és a szájukat. Amellett, hogy a szilikonbetét a mellben sok esetben kényelmetlenné teheti a hason fekvős ászanákat, azt is hallottam, hogy egyeseknél a szilikon kiszivárog a tömésből, és beépül a sejtekbe. Ebből akár halálos kimenetelű szövődmények is lehetnek, szóval aki ilyenen gondolkodik, az inkább fogadja el önmagát olyannak, amilyen, és jógázzon. Ha valaki szeret, akkor a lelkedért szeressen, ne azért, ahogy (pillanatnyilag) kinézel.

Persze maga az Astanga is egy manipulációs módszer végül is. Sokan nem titkolják, hogy azért kezdtek el Astangázni, mert olyan testet akarnak, mint a Youtube-on látható jóga-istennőké. Nos, meglesz, nem kell aggódni. Ha rendesen vinyászázol, akkor a kar- és vállizom is garantált, ezért néha azt mondják, hogy egy kicsit elférfiasít az Astanga, de szerintem ez esztétikusabb, mint a hurkapálcika-kezek. A test többi részét pedig szépen, arányosan fejleszti az Astanga, nőknél-férfiaknál egyaránt.

A férfiaknak is vannak persze törekvéseik a test manipulációjára. Ők főleg a nagy izmokra törekszenek. Nem titok, hogy az Astangától nem lesznek akkora izmaid, mint az ész nélküli súlyzózástól, de ha hozzáteszel egy kis Iron yogát, akkor már tuti a siker! A szálkás, arányos testalkat viszont a fiúk számára is garantált, növesztőszerek nélkül. A tesztoszteron, növekedési hormonok és egyéb csodaszerek megint csak veszélyesek és természetellenesek, úgyhogy a fiúk is jobban teszik, ha elfogadják azt, ami van, és a pótszerek helyett a légzésre is a vinyászára koncentrálnak.

A végkövetkeztetés tehát az, hogy maradj természetes, ne bántalmazd a testedet, és lélegezz mélyeket! Pluzs beillesztem ide a keralai piercing-videókat.



1 megjegyzés:

Kata írta...

Nekem pont az a parám, hogy nem akarok díjbirkózó karokat, mert szerintem olyan kedves a női hurkapálcakar.
Mindegy, egyelőre ez a veszély nem fenyeget.