2010. október 5., kedd

Fehérje-függőség

A napokban egy ismerősöm mutatott egy nagy dobozt, amilyeneket a testépítő-boltokban szoktak árulni. Tejsavóból készült fehérjekoncentrátum volt, amit állítólag azért akar megenni, hogy egy kicsit izmosodjon, mert nagyon vékony. Oké, én is ittam Sportrobit tinédzser-koromban, meg otthoni súlyzótermet is berendeztem. De szerintem egy astanga-gyakorlónak nem elsősorban arra kell koncentrálnia, hogy néznek ki az izmai. Eleve, ez a fehérje-függőség, amit az emberre megint csak a média és a dietetika erőltet rá, egy teljesen fölösleges és káros dolog. Az alább Lucas Rockwood-cikk is ezt ecseteli:


"Van egy protein-mítosz, ami már vagy tíz éve repked a levegőben, és úgy érzem, hogy agyon kell vernem, csupáncsak azért, mert már elegem van abból, hogy az emberek folyton azt kérdezgetik: "És miből jutsz fehérjéhez?"


Az egész ügy 1995ben kezdődött, amikor egy Barry Sears nevű szaki megírta a "THE ZONE" című könyvet, ami alapjában véve a (felettébb elavult) Atkins diétát elevenítette fel, és hozzátett egy kis nyakatekert orvosi nyelvezetet.


Nagy hirtelen egy orvos a húst, tejet és a szalonnát kezdte reklámozni, nem csak mint jó turbódiétás ételeket, hanem mint az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részét. Hát, jól hangzott, rá is haraptam a horogra!


Megvettem a könyvet. Betartottam a tanácsait, esztelen megszállott módjára, amilyen vagyok, és 2 és fél évig húszabáló, szénhidrátellenes fanatikus voltam. És ez most nem kitaláció. Valójában én vagyok az egyetlen vegetáriánus a világon, aki több húst evett, mint amennyit a legtöbb nem vegetáriánus ember egész élete alatt megeszik. Nem vagyok büszke rá, de az van, ami van. 


A következők történtek: 
1. Durván lefogytam.
2. A leheletem bűzlött.
3. Az izmaim szétestek.
4. A székletem rothadó volt (bocs, de ezt is bele kell venni).


Amikor túl sok fehérjét eszel, a következő történik: (vegyileg) becsapod a testedet, mivel azt gondolja, hogy éhezteted. Utána az 'éhező üzemmódban' a tested szó szerint felfalja önmagát. Nincs még hányingered?


Akkor itt jön az igazi tragédia. Én azért fogytam a THE ZONE alkalmazásával, mert megszállottan követtem, de mindenki más, aki sok proteint eszik, olyan kövér lesz, mint egy teherautó, mert igazából nem tartják be. TÖBB húst esznek, de ugyanakkor több kenyeret, tésztát, rizst és finomított cukrot is...és felfújódnak, mint egy léggömb! nem hiszed?


Nézz meg egy pár fotót a nyolcvanas évekből, amikor az alacsony zsírtartalmú és komplex szénhidrátokból álló diéták voltak divatosak (mint például a FIT FOR LIFE). Na jó, 1985 körül a legtöbb emberre ráfért volna egy jó zuhany és hajvágás, de nagyobbrészt sokkal vékonyabbak és egészségesebbek voltak. Tekerj előre a mai napig, amikor mindenki csirke falatokat meg protein shake-eket zabál... 


... nézz körül! Az emberek kövérebbek, betegebbek, és szomorúbbak, mint valaha. Hmmm... Valami nincs rendjén. Manapság a brokkoliból, olajos magvakból, gabonából, tofuból és spenótból nyerem a fehérjét. Még mindig elég vékony vagyok, és ráadásul nem bűzlök a rothadó állati hús szagától, ami nagy előny a személyes életemben.


A tréfát félretéve, az anyatej kb 10% fehérjét tartalmaz. A legtöbb gyümölcs és zöldség 3-50%-ot. Ha pedig felettébb aktív vagy és sokat utazol, akkor vegyél be 16-30 grammot a YOGA proteinből: http://www.yogabodynaturals.com/yoga-protein "


Na jó, a végére azért nem kellett volna mindenáron beerőltetni egy újabb táplálékkiegészítő-reklámot, de azért a javával egyetértek. Valaki a minap megkérdezte, hogy miért van olyan pálcika-kezük a jógiknak a rajzfilmben. Nem mondom, hogy egy hivatali alkalmazottnak  sokkal vastagabb a keze (legalábbis ha nem tömi magát úgy fehérjével, mint azt fentebb olvastuk). Az az érdekesség, hogy a jóga éveken keresztül történő gyakorlása beállítja az anyagcserét, és sokkal tudatosabb leszel arról, hogy mire van szüksége a szervezetednek, az izomzat pedig fokozatosan megerősödik és szálkássá válik. 


Az izomzat növekedésének van egy természetes biológiai üteme, ugyanúgy, mint a természetes fogyásnak, amit a jógával el lehet érteni. Viszont a legtöbb ember nem bírja ezt kivárni, és elkezd mindenféle anyagcsere-gyorsító cuccokat szedni, meg tömegnövelőket, és a végén meg sem áll a növekedési hormonig. Az izmok növelésének megszállottsága ugyanolyan függőség, mint a folyamatos fogyókúra vagy a szüntelen zsírégetési kényszer. A jóga az egyensúlyról szól, amit a táplálkozásban vegetáriánus étrenddel és egy kis tejtermékkel teljes mértékben biztosítani lehet. Aki nem ért ezzel egyet, az a legközelebbi találkozásunkkor leheljen egy mélyet rám, és eldöntöm, hogy igaza van-e :-)))).    

1 megjegyzés:

Szamóca írta...

Teljes mértékben egyetértek! ;-)