2010. október 6., szerda

Combizmok és egyensúly

Gregor Maehle könyvének folytatása: 


"Jógikus kontextus - aktív egyensúlyozás


Ahhoz, hogy minden pózban aktívan tudjunk egyensúlyozni a testünkkel, szükséges, hogy el tudjuk különíteni azokat az izmokat, amelyeket meg kell feszíteni, azoktól, amelyeket el kell lazítani és meg kell nyújtani. Túl gyakran lehet látni azt, hogy valaki az összes izmát egyszerre akarja megfeszíteni. Az aktív egyensúlyozás erősíti a test "core" (mély) izmait, illetve a felszíni izmokat is. Ezáltal könnyebben mozgathatóvá válik a test, mivel a csontrendszer terhét hatékonyabban tudjuk viselni. A pádahasztászana remek póz ahhoz, hogy ezeket az elveket a gyakorlatban is megtapasztaljuk.


A combhajlító és combfeszítő izmok


Az előrehajlítás közben a csípőízületet kellene hajlítani, és nem a gerincet. A csípőízületek hajlítását a hamstringek (kétfejű hátsó combizom) akadályozza, amely a csípő kiegyenesítését és a térdek behajlítását végzi. A hamstring izomcsoport három különálló izomból áll. Ezek közül a kétfejű combizom a kifelé forgatja a combcsontot, amikor a csípő nyílik, a félinas, illetve félhártyás izmok pedig befelé forgatják a combcsontot, miközben a csípő nyílik. Később még találkozunk ezekkel az izmokkal a combcsont-forgató másodlagos funkciójukkal kapcsolatban.


Ha passzívan lógunk a pádángisthászanában, akkor az ülőcsontoknál, ahol a kétfejű combizom ered, fájdalom alakulhat ki. Ahhoz, hogy ennek elejét vegyük, aktiválni kell az antagonista izmaikat, a négyfejű combizmokat. 


A négyfejű combizmot azáltal tudjuk aktiválni, hogy felfelé húzzuk a térdkalácsot (patellát). A négyfejű combizom még különálló izomból áll, amelyek a térdkalácsot körülvevő ínszalag segítségével közösen rögzülnek a sípcsonton. A négyfejű combizom négy feje az egyenes combizom (rectus femoris), a külső vaskosizom (vastus lateralis), a középső vaskosizom (vastus intermedius) és a belső vaskosizom (vastus medialis). Az egyenes combizom az egyetlen, két ízülethez kapcsolódó izom ebben a csoportban. A csípőcsont elejéről indul, és ezért nem csak térdben ki tudja egyenesíteni a lábat, hanem be is tudja hajlítani a csípőízületet. A három vaskosizom sorrendben a combcsont külső, középső és belső felületén erednek, és csak a térdízület kiegyenesítésében vesznek részt."


Még egy pár dolgot szeretnék hozzátenni. Azoknak, akik hiperextendált térdekkel rendelkeznek, a térdkalács felfelé húzására kell koncentrálniuk a térdek hátrafelé húzása helyett, és a térdhajlatokat némileg puhán kell tartani, de ugyanakkor törekedjünk a térdízület rögzítésére is. 


A két gyakorlat neve önmagát magyarázza, ezért erről nem beszélek részletesebben. A két ászana a következő élettani hatásokkal rendelkezik: Csökkentik a zsírlerakódást a derék és a csípő körül. A hasüregben lévő összes belső szervre hatnak, megelőzik és gyógyítják az emésztőszervi betegségeket, megszüntetik a székrekedést, ami a méreganyagok felgyülemlésében az egyik legfontosabb tényező, és ami számos betegséget válthat ki. Megszüntetik a puffadást, és megtisztítják a végbélnyílást és a végbelet. Tonizálják a májat és a lépet, és a húgyvezetéket is megtisztítják. Csökkentik és megelőzik az aranyér kialakulását.    

Nincsenek megjegyzések: