2010. október 29., péntek

Ölni és megöletni

Egy tanulságos történetet szeretnék elmesélni egy vadászról. Persze most ne egy védikus történetre készüljünk, bár azok is vannak. A mese modern kontextusban játszódik, mert bár a legtöbb húsevő általában a Tesco húspultjából szerzi a zsákmányát, vannak azért még echte vadászok, akik kimennek az erdőbe puskával, íjjal, felhajtják a vadat, elejtik, és utána szépen meg is sütik és megeszik.


Nem tagadom, a védikus időkben is voltak vadászok, sőt, a ksatrijáknak, a harcosoknak engedélyezve is volt a vadászat és az elejtett vad elfogyasztása, mivel a hús fogyasztása növeli a testi erőt, szenvedélyessé és erőszakossá tesz, ami háborúban jól jöhet. A hús szanszkrit neve mámszah, ami két névmásból áll: mám - engem, szaha - te. Ezt súgja a vadász az elejtett vad fülébe, emlékeztetve magát arra, hogy "most én öltelek meg téged, legközelebb te ölsz meg engem." És nem is gondolnánk, hogy ez milyen hamar be is következhet a valóságban!


A modern korban is vannak harcosok, gladiátorok, csak most MMA-fightereknek nevezik őket. Az egyik ilyen szép példány neve Brock Lesnar. A 33 éves, 191 centi magas hústorony 120-125 kilót nyom, és egészen október 23-ig ő volt az UFC nehézsúlyú világbajnoka. "Nade mi köze van mindennek a jógához" - kérdezhetné valaki? A tegnapi, táplálkozással kapcsolatos bejegyzéshez szeretnék kapcsolódni, arra vonatkozólag, hogy mennyire alkalmas az emberi szervezet a hús fogyasztására. A fentiekből kiderült, hogy azonnal nem pusztulunk ki tőle, mivel az emberi faj azért szívós. De például, ha választani kellene, hogy kizárólag növényi táplálékon éljünk, vagy kizárólag húst fogyasszunk (főleg, ha az ember esetleg nem is főzné, sütné meg), akkor a második opció esetén valószínűleg elég hamar elpusztulnánk.


Nos, Brock Lesnar is így járt. Gyerekkora óta a testépítő-magazinokat bújta, ahol belesulykolták, hogy az emberi szervezet alapvető építőköve a fehérje, és ennek legjobb forrása a hús. Szóval Brock úgy gondolta, hogy neki nem is kell hozzá zöldség, és elkezdett húst hússal enni. Ennek következtében kórházba került diverticulitissel, és egy évre le kellett mondania a versenyzésről. A diverticulitis tulajdonképpen a vastagbél falának gyulladásos kitüremkedése, elsődleges oka a rosthiányos táplálkozás. 


Ha a vastagbélben a székrekedés miatt felhalmozódott salakanyagok következtében megnő a nyomás, a bélfal több helyen elvékonyodik és zsákszerűen kitüremkedik. A diverticulumok kialakulása feltehetőleg a bélfal izomrétegének görcsével függ össze, a megnövekedett bélen belüli nyomás (gázok, székszorulás) ugyanis a bélfal leggyengébb ellenállású területein a simaizom megnyúlását eredményezi, lehetővé téve ezzel a bél üregének kitüremkedését. Ha az így keletkezett "zsákocskák" fertőződnek és begyulladnak, kialakul a diverticulitis.


A vastagbél-gyulladásba és a bélelzáródásba természetesen bele is lehet halni, bár Brock megúszta, miután egy éve perforálódott vastagbél-fekélyét megműtötték, és módosította a diétáját. A beleink tisztán tartásának egyik legjobb módja tehát a sok rostot tartalmazó növények fogyasztása. Érdekes párhuzam, hogy az az UFC harcos, akivel Brock élete első vesztes meccsét vívta, Frank Mir, 2010 nyarán lett vegetáriánus. Itt Magyarországon is ismerek egy K-1 bajnokot, illetve egy erőemelő bajnokot is, aki vegetáriánus. 


Szóval az erőt is meg lehet oldani a vega táplálkozással, illetve a kardiód, az állóképességed és általában az emésztésed sokkal jobb lesz. Minél kevesebb a méreganyag a szervezetedben, annál könnyebben regenerálódnak a szövetek, gyógyulnak a sérülések is. Amint korábban olvastuk, a jógások számára kifejezetten ajánlott a vegetáriánus étrend, de más élsposrtolók is megfontolhatják, és kipróbálhatják. A helyesen összeállított vegetáriánus étrend csodákra képes! A túlzott állati fehérje-fogyasztás pedig mind élsportolók, mind átlagemberek esetében sok problémához vezet, a fent bemutatott bélfekélyeken kívül a szervezet általános immunitása leromlik a megfelelő bélflóra híján, és nem ritka a béldaganatok megjelenése sem. Szóval ezért ellenzem én olyan erőteljesen az Atkins-diétát vagy a paleo táplálkozást.  

Nincsenek megjegyzések: