2010. október 12., kedd

Szimhászana és bhadrászana

Újabb részlet a Hatha-jóga Pradípikából:

atha szimhászanam:
gulphau csa vrisanaszjádhah sívanjáh pársvajóh ksipét
daksiné szavja-gulpham tu daksa-gulpham tu szavjaké /52/


Nyomjuk a sarkunkat a gát két oldalához, olyan módon, hogy a bal sarkunk a jobb oldalához és, a jobb pedig a balhoz. 
hasztau tu dzsánvóh szamszthápja szvángulíh szampraszárja csa
vjátta-vaktró niríkséta nászágram szuszamáhitah /53/


Helyezzük a kezeinket a combjainkra, kinyújtott ujjakkal, és nyitott szájjal, összpontosított elmével nézzünk az orrunk hegyére.

szimhászanam bhavéd état púdzsitam jógi-pungavaih
bandha-tritaszja-szandhánam kuruté császanóttamam /54/


Ez a szimhászana, amit a legjobb jógik szentnek tartanak. Ez a kiváló ászana elősegíti a három bandha (múla bandha, dzsálándáhra bandha és uddíjána bandha) tökéletesítését. 

A szimhászanában a szájat, arcot, nyakat, vállakat és karokat megfeszítjük, így előkészítjük az izmokat a bandhák végzésére. Különböző lábtartásokkal szokták gyakorolni, a fenti keresztezett lábtartás mellett a vadzsrászanában, vírászanában, padmászanában vagy még gupta-padmászanában is szokták gyakorolni. Ez utóbbinál a tenyereket a földön kell tartani, nem a térdeken.

atha bhadrászanam:
gulphau csa vrisanaszjádhah sívanjáh pársvajóh ksipét
szavja-gulpham tathá szavjé daksa-gulpham tu daksiné
pársva-pádau csa páníbhjám dridham badhvá szuniscsalam
bhadrászanam bhavéd état szarva-vjádhí-vinásanam /56/


A sarkainkat helyezzük a gát két oldalára, a bal sarkunkat a bal oldalon, a jobbat pedig a jobb oldalon tartva, a talpainkat szorítsuk egymáshoz a kezeinkkel. Ez a bhadrászana, és az összes betegség elpusztítója. 

góraksászanam itjáhur idam vai sziddha-jóginah
évam ászana-bandhésu jógíndró vigata-sramah /57/


A szakértő jógik ezt góraksászanának nevezik. Ebben az ászanában ülve a jógi képes megszabadulni a fáradtságtól. 
A talpaknak egymáshoz nyomva kell lenniük, vagyis a térdeket szét kell nyitni. A sarkainkkal a gát azonos oldalát nyomjuk. Csak az nem világos, hogy a lábfejnek előre vagy hátrafelé kell néznie a pózban. Éppen ezért legalább két változata ismert a póznak.

abhjaszén nádiká-suddhim mudrádi-pavana-krijám
ászanam kumbhakam csitram mudrákhjam karanam tathá /58/


A nádíkat meg kell tisztítani a szennyeződésektől a mudrák, stb, végzése által (ezek a pránához kapcsolódó gyakorlatok), az ászanák, kumbhakák és egyéb különleges mudrák végzése által. 


A mudrák alatt a szerző valószínűleg az olyan alapgyakorlatokat érti, mint például a viparíta-karaní, vagy a különböző dristiket, nézőpontokat, amelyek a prána ármalását hivatottak irányítani. A kumbhaka a légzésvisszatartásos légzőgyakorlatokra vonatkozik, a csitra-mudrá pedig valószínűleg a kéztartásokra, amelyek szintén finoman szabályozzák a prána áramlását. A vers még a krijákat , vagyis a satkarmának nevezett tisztító folyamatokat is említi. 

Nincsenek megjegyzések: