2010. október 30., szombat

Bikram-jóga - pro és kontra

Egy ideje olvasgatom már az elephantjournal.com cikkeit. Mivel ez egy előfizetéses lap, érdemes regisztrálni rá a Facebook-on, és akkor ingyenesen kapunk linkeket az érdekesebb cikkekhez, ha spórolni akarunk. Ilyen az alábbi, jellegzetesen amerikai címet viselő cikk is: "8 Reasons Bikram is a F*ckin* Yoga Genius" Na jó, azért a lelkesedés egy kicsit túlzott, de a tényeket nem vitathatjuk el: a jóga történetében eddig Bikram Choudhury kereste a legtöbb pénzt jóga-oktatással. Szóval értékeljük egy kicsit marketing-szempontból is a tevékenységét, amellett, hogy szakmailag is azért hozzászólnék itt-ott.


A cikk szerzője, Peter Sklivas a következő nyolc érvet hozza fel Bikram nagysága mellett:


1. Mindenki jógája. Ez valóban igaz, a legkülönbözőbb fizikai adottságokkal rendelkező és egészségi állapotú emberek képesek elkezdeni a Bikram-sorozat gyakorlását.


2. Egyféle óratípus: Bikram megszüntette a tanfolyam-jelleget, és kezdőknek, haladóknak egyaránt ugyanazt a gyakorlatsort írta elő. Előny: bármikor lehet csatlakozni, bármelyik időpontban vagy a világ bármelyik részén ugyanazt kapod. Hátrány: unalmas, és ha egy stúdióban csak ezt lehet oktatni, akkor nem szolgáljuk ki az emberek minden igényét és nem használjuk ki a jóga teljes potenciálját. Éppen ezért az Atmában többféle óratípus is van az Agni mellett.


3. Hőség, pára és tükrök. A 42 fok nekem túl sok, a 40% pára viszont túl kevés. Inkább a 36 fokot és a 70% párát kedvelem, és ebben oktatok. De az tény, hogy a melegben való jógázásnak sokkal mélyebbek a terápiás hatásai, és a sérülések is hamarabb regenerálódnak. A tükrök: nos, hát nálunk is van egy pár, de nem szeretek attól függeni a gyakorlás közben. Jobb, ha az ember befelé figyel, de azért nem árt néha lecsekkolni, hogyan néz ki kívülről az az ászana, amit mi már belülről tökéletesnek érzünk. A másik pedig a testünk látványa a tükörben, ami erős inspirációt jelenthet arra, hogy komolyabban gyakoroljunk, mivel szemmel (is) látható eredményeket szeretnénk elérni.


4. A tanár oktat és nem gyakorol óratartás közben: Egyetértek azzal, hogy a tanárnak a tanulókra kell koncentrálnia óra közben, és nem a saját elmaradt gyakorlását kell behoznia. De szerintem attól még érdemes megmutatni az ászanákat, mert az sokat segíthet, főleg a kezdőknek. A fix szöveget nem tartom olyan szerencsésnek, mert visszafogja az oktató kreativitását. És még egy dolog, amit nagyon hiányolok a Bikram-órából, az pedig az igazítás, mert ez adja meg az óra lényegét. Anélkül otthon, dvd-ről is végighallgathatja a tanuló a reppet és gyakorolhat. Szóval az atmás oktatók a határozott igazításokról ismertek a jógás körökben.


5. Savászana szendvics: A talajgyakorlatok előtt és utánuk a végén is van savászana. A legtöbb gyógyhatás a savászanában végzett relaxáció közben nyilvánul meg. Úgy tudom, a bikramosok az összes talaj-póz között lefekszenek, majd felpattannak és előrehajolnak pascsimóttánászanába. Mi egy kicsit flow-osabban kötjük össze a talaj-pózokat, de egyetértek abban, hogy a savászana nagyon fontos az óra közepén és a végén is.


6. Magas rehabilitációs hatás: Ez is igaz, én magam is tapasztaltam, hogy milyen sok betegségek ki lehet kezelni az Agni gyakorlatsorral. Még az aerobikosok, illetve a sportsérülésekkel küszködők, valamint a lerokkant astangás harcosok is nagy hasznát veszik az agni kitartott térdkímélő pózainak és hátrahajlító gyakorlatainak.


7. Érszorító hatás: Bikram így nevezi azt a hatást, amikor a pózban teljesen megfeszítünk bizonyos izmokat, és így egyes szervek vérellátása lecsökken, míg amikor ellazítjuk, újra megindul a véráramlat. Éppen ezért minden pózt kétszer csinálnak meg. Én nem tartom ezt annyira szükségesnek, jobban szeretem a kitartott pózokat, vinyásza-folyamként összekapcsolva, mély uddzsájíval és bandhákkal. Ezáltal egy sokkal finomabb szintű pulzáló hatás jön létre, mint hogy csak a véredényekre hasson.


8. "Becsörtetni a Mukti-ba": hát ezt aztán nehéz lefordítani. A legközelebb az állna hozzá, hogy "Bikram berobban oda, ahová az angyalok is félnek belépni." Vagyis Bikram megmondja az arcodba. Ha valaki azt gondolja, hogy én nagyszájú vagyok, akkor hallgassa meg ezt:  "I'm beyond Superman. I have balls like atom bombs, two of them, 100 megatons each. Nobody fucks with me." "Én még Supermanen is túlteszek. Olyan golyóim vannak, mint az atombomba, midkettő száz megatonnás. Velem senki sem mer ki****ni!" És még elolvashatunk néhány gondolatot a Bikram-sorozat copyright-olásáról, ott, ahonnan ezt az idézetet vettem. Egy szó, mint száz, nem szeretem a túlontúl szenteskedő, mézesmázas gurukat sem, akik közben a nőtanítványaikra vadásznak, de azért Bikram stílusa nekem meglehetősen profán. Persze mindenki úgy közelíti mag a muktit (megvilágosodást, felszabadulást), ahogyan neki tetszik, de szerintem egy kis alázat és szerénység sosem árt, főleg, ha szívből jön.  

Nincsenek megjegyzések: