2010. október 11., hétfő

Y-faktor

Szombaton megkezdődött az első Agni-jóga oktatói képzés. Tizenkét lelkes jedi-jelölt gyűlt össze, akiket István, Ági és jómagam fogunk könyörtelenül és kíméletlenül kiképezni az Atma Center kohójában. Miután mindenkit üdvözöltem, István tartott egy kis megnyitó beszédet, majd mindenki bemutatkozott. Ezek után tartottam egy minta-órát, hogy tisztázzuk, pontosan hogyan is kell kinéznie egy Agni-jóga órának. Nem szeretném ugyanis, hogy pár év múlva, amikor a végzősök szétszélednek és elkezdenek világszerte oktatni, mindenki totál más dolgokat tanítana Agni-jóga címszó alatt. Úgyhogy sztenderdizáltuk az óra menetét, és ehhez fogjuk tartani magunkat. 


Az oktatói tanfolyam célja természetesen nem csak az, hogy ezt a harminc ászanát megtanuljuk és tudjuk oktatni. Összesen hatvannégy alapvető ászanát fogunk megtanítani, plusz vagy tíz pránájámát, a bandhákat és különböző meditációs gyakorlatokat. Miután a délelőtti szesszió lezárult, ami alatt szerintem már eleve nagyon sokat tanultak a diákok és a jelen lévő tanárok is, István következett, aki viszont a krijákkal szórakoztatta a közönséget. Én hazamentem ebédelni, közben magamban sajnáltam a tizenkét jelöltet, akik péntek este hat óta nem ehettek, és még vagy délután háromig. De hát ez még csak az első teszt, ki kell bírni!


Először orrot mostak, majd szútra-nétiztek. Ez úgy néz ki, hogy egy ghível bekent katétert kell ledugni az orrnyílásodon, és a szádon keresztül kell kihúzni a másik végét. 1-2 embernek ez is sikerült. utána a kundzsala krijá következett, ami azt jelenti, hogy három liter sós vizet meg kell inni, majd ki kell hányni. Ezt a késői időpontra való tekintettel nem vállalta be senki, úgyhogy ezek után áttértek a pránájáma-gyakorlatokra, és némi igazítást is tanultak. 


Estére én is visszatértem a lányommal, mert volt egy kis gólyabál. Mindenki jó éhes volt már, úgyhogy lelkesen elfogyasztottuk az Atma konyháján készült finomságokat, és beszélgettünk. Zsuzsi arról beszélt, hogy Angliában mozgássérültek mellett volt gondozó, és azok minden nap jógáztak. Inkább Iyengaros, kellékes módszerekkel, de mindenki nagyon lelkesen gyakorolt. Azóta Zsuzsi is jógázik, és oktató akar lenni. Szóval az egészséges ember lehetőleg ne várjon a jógával addig, amíg tolószékbe nem kerül!


Többen, akik már máshol is jártak jógaoktatóira, hogy már az első nap alapján ez jobban megérte, de persze nem magunknak akarok puncsolni. Aki nem hiszi, járjon utána! Vasárnap reggel harmadmagammal gyakoroltunk fél nyolctól, az oktatói tanfolyamosok kilenctől jöttek. Ma Ági foglalkozott velük. Jó kétórás gyakorlás után rátértek az anatómiára, majd délután próbaórákat is tartottak. Eddig kaptak egy tízoldalas jegyzetet a krijáról, bandháról és pránájámáról, egy huszonnyolc oldalasat az anatómiáról, és egy tízoldalasat az Agni-jóga óra szövegkönyvével. Mindebből egy hónap múlva már írásbeli dolgozat lesz a következő hétvége alkalmával. Közben pedig gyakorlás, és próbaórák tartása, illetve az elmélet tanulmányozása vár a jelöltekre. 


Szóval továbbra is keressük a jógás tehetségeket, akik a jövőben az oktatásukban szeretnék az Atma Center által képviselt minőséget továbbadni. A januárban kezdődő tanfolyamra még lehet jelentkezni, ha úgy érzed, hogy van benned elég elhivatottság a jógaoktatói tevékenységhez. 

1 megjegyzés:

Kowa írta...

Nagy élmény volt az első hétvége tanítvány szempontból (is)...:)
Meggyőződésem hogy egy semleges szemlélő is nagy érdeklődéssel hallgatta és nézte volna végig a két napot(sőt talán még az ászanákhoz is kedvet kapott volna),nemhogy mi akik "oktatni" szeretnénk az Agnit ha eljön az ideje!Sok elhangzott dolog alap tételként kellene ,hogy szerepeljen az általános közoktatásban,hiszen testünk és szellemünk kapcsolatának és harmóniájának ismerete elengedhetetlen feltétele,csupán a betegségek nélküli élethez is,nemhogy nemesebb emberi célok eléréséhez....Véleményem szerint reális célja lehet a jelenlegi és utánunk jövő generációknak,hogy igenis elérje a jóga filozófiájának általános tantervbe vételét!!!
Emellett remek kis csapat gyűlt össze,a hangulat is nagyszerű...A nehézségek meg utólag áldásossá nemesednek...bárcsak akkor is eszembe jutna ez a mondat,amikor éppen megtörténnek :)
Na,de hát erre (is) való a jóga!Egy szónak is száz a vége:
Hajrá Agni-jógások!!!!