2010. október 27., szerda

Spirituális evolúció...

... avagy hogyan válhatsz partiállatból jógaistenné?

Egy újabb blogbejegyzés, amit megrendelésre írok. Egyébként én szeretem már az elején lelőni a poént, tehát az alcímben feltett kérdésre az a válasz, hogy el kell dönteni, és utána csinálni kell. Olyan egyszerű, mint a pofon. De lehet, hogy valakinek szüksége van arra, hogy az élet adjon egy pár más jellegű pofont, mielőtt a megfelelő irányba fordul.

Ez így rendben is volna, de ahhoz, hogy valaki ezt eldöntse, motiváció szükséges, a motivációhoz pedig tudás. Ez alkalommal ismét segítségünkre siet a védikus filozófia, amelyik nagyon praktikus tanácsokkal tud szolgálni. Krisna a Bhagavad-gítában ismerteti a három kötőerő tudományát. A bennünket kívülről-belülről körülvevő anyagi energia háromféle minőségből áll. Radzsasz, vagyis szenvedély, tamasz, vagyis tudatlanság, és végül szattva, vagyis jóság. Ez utóbbi a legtisztább kötőerő, és ez segíti elő a leginkább a lélek előrehaladását a megvilágosodás útján.

Az embernek ugye van választási lehetősége, és ha a szattva hatását akarja erősíteni, illetve a másik kettőt csökkenteni, akkor érdemes megismerni, hogy melyek azok a helyek, időpontok, ételek, italok stb., amelyek az egyes kötőerők hatásait erősítik.

Nézzük először az időpontokat. A nappal a radzsasz, ilyenkor mindenki pörög. Az éjszaka a tamasz. Péntek vagy szombat este elindulsz a szórakozóhelyre, amely éjfél előtt ki se nyit, vagy ha kinyit, akkor sem érdemes korábban odamenni, mert még mindenki józan. hajnali ötig-hatig simán tolod a bulit, általában hét előtt ne is várjanak haza. A lelkes jógás meg ilyenkor megy gyakorolni az Atma Centerbe, mivel a reggeli időszak a jóság minőségében van, nem érdemes önkívületi állapotban átaludni.

Következő: a helyszínek. Tamaszikus helyek: kocsma, bordélyház, és a diszkó (az előbbi kettő keveréke). Rakd össze az időpontot és a helyszínt, meg egy csomó betépett fiatalt, és kész is van a tamasz-koktél. Ha nem ittad magad filmszakadásig, úgy, hogy a józanabb haverjaidnak kellett hazavinniük, miközben minden sarkon okádtál egy szép sárgát, vagy esetleg nem cuccoztatok be olyan mértékben, hogy azt sem tudtátok, milyen nap van, kik vagytok és éppen melyik földrészen, akkor valószínűleg felejthető volt a buli. Emígy meg szintén fogalmad sincs, mi történt tegnap este és ma dél között. Ez a tudatlanság, a boldogság netovábbja.

Szattvikus helyszín: Atma Center jógastúdió. Kellemes füstölőillat, mélyen doromboló uddzsájí, Patandzsali szobra a falon. Nyitó mantra, a légzés ütemére táncot lejtő prána. A végén kellemes belebódulás a savászanába, majd egy frissítő zuhany, és 100%-os állapotban kezded a napot. Mindenkinek joga van a reggeli jógázáshoz, és ha ezt a főnököd a munkahelyeden nem így gondolja, akkor inkább hagyd a fenébe az egészet, ne engedd terrorizálni magad! Kilenc hónap alatt átképzünk jógaoktatónak, és akkor a jógának szentelheted az életed. Ha a minden és a semmi közül kell választani,  nagy lúzer lennél, ha a másodikra voksolnál.

A legtöbb ember, mint mondtam, nem csak üldögél a szórakozóhelyen vagy a házibuliban, hanem folyamatosan tömi magába a bódító hatású anyagokat és az alkoholt, szívja a cigit, és húst eszik. Nyilván van összefüggés aközött, hogy mi megy be a szádon, és mi hagyja el. Jó, néha ugyanaz, gyomorsavval jól átitatva, de most arra gondoltam, hogy miket mondunk. Tamasz szöveg: hallgass bele valamelyik Bëlga-albumba. Szattvikus szöveg: szanszkrit mantrák. Nem árt, ha az ember minden nap rászán valamennyi időt, remek tudatmódosító hatása van. És az ételekkel kapcsolatban is: a tiszta, friss vegetáriánus ételek szattvikusak, főleg, ha fel vannak ajánlva Istennek. A tegnapi blogban erről több szó is esett.

Szóval innentől kezdve csak választás kérdése: leszámolsz a tamasszal egyszer és mindenkorra, korán fekvés, korán, kelés, rendszeres gyakorlás és józan élet, plusz meditáció és a jógairodalom tanulmányozása, vagy esetleg libikókázol még egy ideig a kettő között. Ezt nem ajánlom, mert a tusát általában az fogja eldönteni, hogy kivel töltöd a legtöbb időt. Ha az összes haverod partiarc, akkor nem sok esélyed van a sikeres jógaistenné válásra. De ha az összes haverod jógás, akkor egykettőre kihúznak a dagonyából, még ha visszakívánkozol is.

A jóga (vagy bármilyen lelki gyakorlat) Istentől kapott ajándék, amelynek segítségével kifejleszthetjük az isteni tulajdonságokat. Például: "cleanliness is next to godliness." Persze nem arról van szó, hogy hat hónap alatt Istenné válunk, és nyugdíjba küldjük az Öreget, inkább fogalmazzunk úgy, hogy a jóga elindít a félistenné válás útján. A félistenek viszont szépek, intelligensek, jóságosak, bölcsek, mindenkit szeretnek és hosszú életet élnek, betegségek és öregkor nélkül. Ha érdekel a dolog, akkor ragadd meg a matracodat, és írd be a naptáradba minden napra előre az év végéig, jövőre és egészen a világ végéig, hogy melyik napon hol, mikor és kivel fogsz gyakorolni. Indul a "Csináld magad (egy kis segítséggel) Spirituális evolóció-tanfolyam!

Nincsenek megjegyzések: