2010. október 25., hétfő

Get big or die!

Maradt még bennem egy-két gondolat a nemzetközi astanga-közösséggel kapcsolatban azok alapján, amit Finnországban hallottam. Tudni kell, hogy egy astanga-nagyhatalomról van szó, mert majdnem húsz éve kezdte ott az astanga oktatását Petri Raisanen és Juha Javanainen, és azóta egész komoly hálózatot építettek ki. Itt utána is lehet nézni. Gyakorlatilag itt Finnországban a jógát az astangával azonosítja a legtöbb ember. Niina is jó régen benne van már a szakmában, és azt mondta, hogy petriék eleinte könyvből gyakoroltak és tanítottak, és nem is ismerték a vinyászákat, így csak az ászanákat oktatták. egy idő múlva mindenkinek egy csomó sérülése lett, és akkor elhívták Lino Mielét, hogy képezze őket egy kicsit. Azóta jár ide Lino minden évben. 


Linoról már eljutott hozzám egy-két érdekes információ. Például a jelenlegi Mysore-i main shalás árakat is neki köszönheti a nagyérdemű, ugyanis Guruji egyszer megneszelte, hogy Lino mennyit kér Kovalamban a workshopokért, és ő is felemelte az árat. A másik köztudott tény, hogy minden oktató azon keres, ha minél többször jönnek a workshopjára. Ennek érdekében Lino elkezdte megtiltani a tanítványainak, hogy bárki mástól tanuljanak, mint tőle. 


Pattabhi Jois halála után Lino majdnem úgy kezdte kezelni magát, mintha ő lenne a következő Guruji. Igen ám, de ezt nem mindenki gondolta így, többek között maga Pattabhi sem, aki ugye családon belül akarta tartani a bizniszt, és az unokáját, Sharathot tette meg trónörökösnek. Sharath is lassan negyven éves, és állítólag a hatodik sorozatot gyakorolja. Ezzel önmagában mondhatjuk, hogy párját ritkítja, mert kábé szerintem egy tucatnyi astangi van a földön, aki ugyanezt teszi rendszeresen. Főleg, hogy a nagy öregek, mint David Williams és Chuck Miller csak négy sorozatot tanultak Mysore-ban, mert akkoriban csak annyi volt :-). 


Ehhez képest Linotól max. a 3. sorozatot láttam, persze nyilván egy oktató rátermettségét nem csak az dönti el, hogy hanyadik sorozatot gyakorolja. Mindenesetre Lino beszólt a Helsinki Astanga-iskolának, hogy ha továbbra is kívánják Sharathot workshopokra hívni Finnbe, akkor ő inkább nem jön többet. Visszaüzentek neki, hogy nem is kell jönnie. Úgyhogy ma Finnországban két párt van astanga-körökben: az egyik a Linót hűségesen követők csoportja, akik kénytelenek a szomszédos Tallinnba átjárni Lino workshopjaira, mert minden másról le vannak tiltva. A másik a Juha-Petri féle párt, ők valamivel nyitottabbak. 


Azt is tudni kell, hogy az astanga-oktatói autorizáció is speckó módon megy. Eredetileg a kpjayi.org-on található lista volt a mérvadó, és erre a listára Pattabhi halála óta úgy lehet felkerülni, ha eleget jársz Sharath workshopjaira, és autorizál. Van viszont egy másik lista az ashtanga.com-on, amit pedig Lino tart a kezében valahogy. Szóval nála is elvileg ki lehet pedálozni a tanári autorizációt, ha elég stréber vagy. 


A harmadik lehetőség, ami szintén hasonló elven működik, de talán valamivel porblémamentesebb: ha eleget jársz Manju Jois Teacher Trainingjeire, akkor ő is autorizál, bár azt nem tudom, hogy ezek a tanárok milyen listára kerülnek fel. Szóval az elv ugyanaz: nem elég egyszer elvégezned az oktatói kurzust, hanem ötször-hatszor kell, hogy egyáltalán esélyed legyen arra, hogy Manju "felajánlja" az autorizálást. 


Szóval nem egyszerű az astanga-élet, bár engem igazából nem nagyon izgat ez a titulus-osztogatás meg a pénzhajhászás. Úgy látszik, mintha mindenki egyeduralomra törekedne, a kölcsönös respekt és megértés helyett. A legjobb: Jois yoga! Már a Jois név is elindult a baranddé válás útján! 


Nekem személy szerint sokkal szimpatikusabb Danny Paradise álláspontja a guru-kérdéssel kapcsolatban. Ő azt mondja, hogy bárkitól lehet tanulni, és a cél nem az, hogy függővé váljuk az adott személytől, hanem, hogy segítséget kapjunk a saját utunkon történő előrehaladáshoz. De egy jó guru az önálló fejlődésre készít fel, és nem rajongótábort épít a személyi kultusza számára, folyamatosan azt bizonygatva, hogy senkitól nem kaphatod meg azt, amit tőle. A személyek közötti ko-dependencia sohasem volt a kenyerem, mert általában az önállótlan, gyenge emberek menekülnek bele a rajongásba, amiben viszont nem sok őszinte tartalom van, inkább csak kölcsönös hízelgésből áll. 


Én néha az órán is leszidok valakit, de mindezt azért teszem, hogy a fejlődésre bíztassam. Ha rajongókat gyűjtenék, akkor valószínűleg mindenkinek mindent elnéznék, de az én feladatom nem ez, hanem az, hogy biztosítsam, hogy az illető maximális haszonnal töltötte el azt a két órát, amit a jógaórára szánt. 100% erőfeszítés = 100% eredmény. Még akkor is, ha közben magadban vagy hangosan végig engem szidsz. Mi mást várhat az ember egy Punishertől?  

Nincsenek megjegyzések: