2010. október 16., szombat

Sportedzők és jógaoktatók

A szemjóga sorozatot természetesen mág folytatjuk, de közben egy elmaradt anyagot szeretnék közreadni. Két hete vasárnap Dáviddal beszélgettünk a segítő szakmák és a jógaoktatós kérdéseiről Dávid ugyanis mentálhigiénés szakembernek készül, és szívesen gyakorol bárkin, akinek problémák vannak az életében, garantáltan mellékhatás mentesen tudja kezelni az otthoni, munkahelyi, vagy akár belső konfliktushelyzeteket. Ez egy hasznos dolog szerintem, mert attól eltekintve, hogy a jóga nagyon sokoldalúan hat a személyiségre, és nem csak a test, de az elme és a tudat szintjén is elindít egy tisztulási folyamatot, nem mindenki áll készen arra, hogy szembenézzen azzal a szennyáradattal, ami a tudatában évmilliók során lerakódott, és most a jóga vagy a meditáció hatására kezd a felszínre törni.


Pontosan ez az egyik különbség a jóga és a sport között. A jóga (bár efölött sokan hajlamosak elsiklani) szoros összefüggésben van az életmódunkkal. Még ha nem is teszünk tudatos erőfeszítést arra, hogy például lemondjunk a húsevésről, a dohányzásról vagy az alkohol fogyasztásáról, az értékrendünk fokozatosan kezd átalakulni, és elkezdenek olyan kérdések felmerülni bennünk, amiken azelőtt egyáltalán eszünkbe sem jutott elgondolkodni. És ez egy jó dolog, de van, akiben félelmet kelt, mert nem tud olyan könnyen azonosulni újdonsült (és az eredetihez jóval közelebb álló) személyiségével. Sok esetben a környezete lehet a visszahúzó erő. Ugyanis ha te változol, azzal nem biztos, hogy a közeli kapcsolataidban lévő személyek is lépést fognak tartani. Hallottam olyanról, aki a jóga miatt szakított a barátjával, mert az nem tolerálta, hogy szilveszter éjfélkor 108 napüdvözletre megy a párja, és nem egy szórakozóhelyen züllik. 


Ugyanakkor a jóga gyakorlása közben számos új barátra, kapcsolatra is szert tehetsz, mivel olyan emberekkel fogsz találkozni, akik hozzád hasonló értékrenddel rendelkeznek. A konklúzió az, hogy nem kell félni a változástól, és attól, hogy cserélődnek körülötted a dolgod. Szellemi lélekként ugyanaz maradsz, csak e maradandóság megtapasztalása együtt járhat a környezeted mulandóságának erősebb átérzésén is, ami néha depressziót válthat ki. Egy sportedző csak a személyiség bizonyos aspektusával foglalkozik, és nem kötelessége lelki tanácsadással is szolgálnia. A jógaoktató ezt megteheti, ha van rá ideje és kapacitása. De az olyan emberek, mint Dávid, kifejezetten erre szakosodnak. Akkor még ideírom az elérhetőségét is, illetve azt a néhány sort, amit írt:  

"Ha van a tanítványaitok, ismerőseitek között olyan, akiről úgy látjátok, hogy a jógán kívül, vagy tőle függetlenül szüksége lehet személyes lelki támogatásra, odafigyelésre, de nincs igazán olyan személy, akivel meg tudja osztani nehézségeit, kérlek Benneteket, hogy ajánljatok engem neki.


Mentálhigiénés segítőnek készülök, és egy olyan módszert tanulok, ami egy személyes beszélgetésen keresztül nagyon hatékonyan tud segíteni kisebb-nagyobb elakadások, munkahelyi-magánéleti konfliktusok, érzelmi nehézségek kezelésében, de adott esetben a jóga során felmerülő tapasztalatok/érzelmek tudatosításában, a folyamat megerősítésében is képes segítséget nyújtani. 


Ha ennél részletesebben is érdekel Benneteket a dolog, nagyon szívesen válaszolok bármilyen kérdésetekre. Elérhetőségeim: +36 70 327 4299, david.galocsy(kukac)gmail.com."


Itt pedig a beszélgetést hallgathatjátok meg teljes terjedelemben. Elnézést a beszűrődő zörejekért, azért remélem, lehet érteni, amit mondunk! A képen pedig Dávid néz fentről lefelé Andira. Nem tudom, mennyire bizalomgerjesztő a fotó, de legalább őszinte! Néha a segítő szakember is kiszolgáltatott helyzetbe kerül:-). 

Nincsenek megjegyzések: