2010. október 15., péntek

Szemjóga 2. rész

2. A horizont nézése


Üljünk vagy álljunk egyenes háttal. Irányítsuk a tekintetünket a horizontra, vagy bármilyen távoli tárgyra. Ne erőlködve nézzük a tárnyat, hanem "nézzünk át" rajta. Végezzük néhány percig, majd lazítsuk el a szemeket. Fárasztó szemmunka során legalább két óránként ismételjük meg. Mindkettő gyakorlat lazítja, pihenteti a szemeket. 


3. Pislogás


Üljünk szilárd helyzetbe. Gyors egymásutánban hunyjuk be és nyissuk ki a szemünket (pislogjunk). Végezzük 30-60 másodpercig. Lazítsunk.
Hatás: ez a gyakorlat pihenteti a szemeket, és javítja a szemek vérellátását. A további gyakorlatok közben vegyünk fel szilárd ülőhelyzetet, és lazítsuk el a test és az arc izmait. 


4. Orrhegy-nézés (aghócsarí-mudrá)


Nézzünk az orrunk hegyére. Ha a szemizmok mozgékonyak, akkor az orrcimpákat, és a felső ajkunk fölötti bőrt is látjuk. Folyamatosan nézzük, de ne erőltessük a szemünket, és ne pislogjunk. Ne gondoljunk semmire, és ne eresszük le a fejünket. Eleinte 10-20 másodpercig végezzük, amíg el nem kezd könnyezni, később 3-5 percig is tudjuk feszültség nélkül nézni. Utána lazítsunk.


5. Szemöldökcsakra-nézés (szambháví-mudrá)


Emeljök a tekintetet a két szemöldök közé. ha elsőre nem sikerül mindkét szemmel, akkor csukjuk be az egyiket, és nézzünk fel, a szemöldök s az orrnyereg találkozási pontjára, majd a másikkal, végül egyszerre a kettővel. A fej egyenes, nyugodtan, erőlködés nélkül nézünk. Eleinte csak pár másodpercig fog sikerülni. Ebben az esetben ismételjük többször, majd növeljük az időtartamot néhány percre. Ez a gyakorlat a többinél is jobban erősíti az elme koncentrációs képességét, és felkészít a meditációs gyakorlatokra. 


6. Vállnézés


Üljünk egyenes háttal, a fej egyenesen előre néz. Fordítsuk a tekintetünket a jobb vállunkra, és szemléljük figyelmesen. Ne fordítsuk el a fejünket. ha elfáradtak a szemek, akkor pihentessük, utána ismételjük meg. Ugyanígy tegyünk a bal vállal is. E három gyakorlat javítja a szemlencse fókuszálási képességeit és javítja az elme koncentrációját is.


7. Szemkörzés


Üljünk szilárd helyzetbe, egyenes gerinccel és nyakkal. Nézzünk fölfelé és kezdjük el forgatni a tekintetet az óramutatóval megegyező irányba. Eleinte egy folyamatos kört csináljunk egy irányba, utána egyet a másikba. Később elmehetünk 2-3 körig is egy irányba. A fejet ne forgassuk közben. 


8. Szemforgatás 


Ebben a gyakorlatban a látómező egyik szélétől az átellenesig visszük a tekintetet. Föl-le, jobbra-balra, jobb alsó-bal fölső, jobb fölső-bal alsó. Ez egy kör, mindegyik sarokban tartsuk a tekintetet öt percig. Ismételjük 2-5 percig, lazítsunk. Ezek a gyakorlatok erősítik a szemizmokat, ezáltal javítva a fókuszálás képességet. 


(folyt. köv.)

3 megjegyzés:

András írta...

Helló! Szuper a szemjógás sorozat, olyan rész lesz majd benne, ami nem csak a gyakorlatokat írja le, hanem tanácsot ad arra is, miből, mennyit, milyen sorrendben, meddig stb. érdemes gyakorolni és kb. mikortól várható milyen hatás.

Én két hete kezdtem csinálni az István könyvében lévő gyakorlatokat, első nap estére tökre megfájdult a fejem, lehet, hogy nem azonnal kéne megpróbálni szemüveg nélkül létezni...

Unknown írta...

Haribolo!

Köszi az infókat! Az utolsó 8-as gyakorlatnál a "tartsuk a tekintetet
öt percig" az nem 5 másodperc?

Köszi!

Gábor

Gauranga Das írta...

De igen :-)