2014. november 10., hétfő

A csuklyásizom edzése (10+1 eszközös gyakorlat)

A csuklyásizom edzését már körbejártuk korábban a saját testsúlyos gyakorlatok szempontjából, tehát ha valaki arra esküszik, akkor olvassa el ezt a blogbejegyzést.

Most azonban szeretnék ismertetni néhány gyakorlatot a kettlebell és a barbell szerelmesei számára, mert azok is derék eszközök. Továbbra is szem előtt tartjuk azonban a funkcionalitást és az anatómiát, mert nem az eszköznek illetve a gyakorlatnak kell meghatároznia az edzéscéljainkat és az elért eredményt, hanem fordítva. Azoknak is igazuk van, akik inkább mozgásláncokról szeretnek beszélni, hiszen szinte egyetlen olyan gyakorlat sem létezik, amelyik csak egy izmot dolgoztat. A csuklyásizmokra irányuló gyakorlatoknál is alaposan dolgoznak a karizmok, a vállak, a mellizom és a hátizmok is, vagyis az egész felsőtestünket munkára fogjuk, sőt, és ezért szeretem az eszközös gyakorlatokat, a lábizmokat is be fogjuk kapcsolni, amikor egy-egy nagyobb súlyt a kezünkbe fogunk.   

1. Fej fölé nyomások. Ezeket végezhetjük kettlebellel (military press), illetve barbellel (kétkezes súlyzórúddal) is. A legbiztonságosabb, ha mellről indítjuk a gyakorlatot, és mint minden fej fölé nyomásnál, ügyelünk a könyök kilockolására, a csukló pozíciójára, illetve a vállak nyitására és a lapockák zárására. A derék kímélése érdekében a hasfalat és a farizmot tartsuk erősen megfeszítve, és lehetőleg zárjuk ki a lendületet, amit a láb rugózásával bele tudunk vinni a nyomásba. 

2. Thruster. Ez a gyakorlat szintén végezhető barbellel és kettlebellel is. Clean pozícióból indítunk egy guggolást (súly a kulcscsonton) és a felállás végén kinyomjuk a súlyt a fejünk fölé. Majd visszaeresztjük és visszaguggolunk. A guggolásból származó lendület miatt valamivel nagyobb súllyal is menni fog, mint a sima military press.

3. Overhead Squat (guggolás fej fölötti súllyal). Ez a gyakorlat barbellel végezhető hatékonyan, mert a páros kettlebell esetén a súlyokat egymáshoz képest is stabilizálni kell a guggolásban. Az előző két gyakorlatot is inkább páros bellel javaslom, mint egy darabbal. Válasszunk kisebb súlyt a rúdra, vagy kezdésnek csináljuk az üres rúddal (16-20 kg). Emeljük ki a rudat clean pozícióba, majd nyomjuk ki a fej fölé. A könyököket lockolva ereszkedjünk le guggolásba, majd egyenesedjünk fel, a rudat mindvégig a fej fölött tartva. A helyes technika elsajátítása már csak az egyensúlyozás miatt is fontos.

4. Farmerséta. A fej fölé nyomások után térjünk rá a deadlifthez hasonló gyakorlatokra. Remek csuklya-erősítő gyakorlat a farmerséta. Ehhez vegyünk a kezünkbe két jókora kettlebellt (lehet 4-8 kilóval nehezebb, mint amikkel fej fölé szoktunk dolgozni), és induljunk el vele. A járás legyen szabályos, nem kell futni, és zárjuk a lapockákat. A gyakorlat akár két jókorára megpakolt kofferrel is végezhető, vagy ikeás szatyorba rakott nagy méretű kövekkel, stb. Ha a teremben van úgynevezett hexagonális rúd (amibe középen be tudunk lépni és sétálni vele), akkor arra tegyük a súlytárcsákat és úgy sétálgassunk. Fél-1 kilométer a megfelelő súllyal megteszi a hatását. 

5. Deadlift (felhúzás). A gyakorlatot a legkényelmesebben barbellel tudjuk elvégezni, bár ha van jó nagy kettlebellünk, az is megfelel. A súly a földön nyugszik, megfogjuk két kézzel kb vállszélességben, és végighúzzuk a lábszáron és a combon, miközben egyenes derékkal felegyenesedünk. Az egyik gyakori hiba a hát domborítása szokott lenni, a másik pedig a vállak előreengedése, főleg nagyobb súlyoknál. A térdek minimálisan menjenek előre a gyakorlat közben. 

6. Sumo deadlift. Ennél a gyakorlatnál a lábakkal terpeszbe állunk, és kifordítjuk a lábfejeket 45 fokban. Így a térdek kifelé mozognak a gyakorlat közben, és nem kell annyira megkerülni őket a felhúzás közben. Ebben és az előző gyakorlatban is alkalmazhatjuk a high pull-t, vagyis a rudat tovább húzzuk felfelé, a könyököket oldalra és felfelé mozgatva. Szűk és közepes fogással is lehet végezni a magasra húzást, így különböző rétegeit terheljük a csuklyásizomnak. 

7. Traktorkerék-görgetés. Ha lehetőségünk van egy jó nehéz traktorkerékkel edzeni, akkor fogjuk meg a szélét, emeljük ki, majd megtolva gördítsük át. Ezek a mozdulatok is alaposan átdolgozzák a csuklyásizmot, csak arra figyeljünk, hogy végig egyenes törzzsel, megfeszített hasfallal dolgozzunk. 

8. Vállvonogatás. Ezt a gyakorlatot egykezes súlyzóval szokták végezni, és a legtöbben hibásan. Ehelyett vegyük a mellkasra az olimpiai rudat, mintha a thrusterhez készülődnénk, és álló helyzetben húzzuk fel a vállunkat a fülünkig, majd lassan engedjük le. Ne rángassuk! A könyökünket tartsuk mindig magasan.

9. Evezés. Az evezéshez a legbiztonságosabb módszer, ha hassal ráfekszünk egy vízszintes vagy állítható dőlésszögű padra, és úgy húzzuk a kétkezes rudat vagy a kettlebelleket. A könyököket vigyük ki oldalra, vagy alkalmazzunk széles fogást, mert párhuzamos húzásnál inkább a széles hátizom dolgozik. Ha a pad lejtősen áll, vagyis a fejünk följebb van, mint a lábunk, akkor a csuklya felső része dolgozik, vízszintes pozícióban a középső része, he pedig előredöntjük a padot, akkor tudunk a csuklyásizom legalsó részére terhelni. Ha bellel végezzük a gyakorlatot, akkor a bell füleit tartsuk merőlegesen a törzsre, és ne párhuzamosan.  

10. Tárogatás. Itt már egykezes súlyzóra lesz szükségünk, vagy kisebb súlyú kettlebellre, amit oldalra kifordítunk emelés közben (vagyis a bell füle függőleges lesz, a bell alja pedig oldalra fog nézni). Hason fekve tárogassunk, minél egyenesebb könyökkel. A szög változtatásával (180 fok, illetve a fej vagy a törzs felé kicsit elmozdítva a karokat) szintén tudjuk változtatni a csuklyásizom terhelt szakaszát.

+1. Csigás lehúzás. Aki szeret gépeken dolgozni, az üljön be a csigás hátgépbe, fogja meg a rudat széles fogással, és a törzset 45 fokban döntve húzza lefelé a súlyt a mellkashoz. A törzs nem leng, hanem rögzítve van a 45 fokos szögben, illetve a könyököket itt is oldalra vigyük ki lehúzás közben. 

Jó edzést kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: