2014. november 13., csütörtök

Számolás mantrával és digitálisan

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Az első néhány pránájáma-gyakorlás alkalmával elképzelhető, hogy számolni akarjuk a légzés hosszát úgy, hogy az elménkben számoljuk a másodperceket, miközben a háttérben egy óra ketyeg. Ha sok a háttérzaj, akkor nehezen fogjuk meghallani az órát. Ez különösen akkor igaz, ha gyors ütemű pránájámákat gyakorolunk, például a kapálabhátit vagy a bhásztrikát. Éppen ezért hasznos, ha egy állítható hangerejű metronómot használunk. Ezenkívül, ha okostelefonunk van, arra is letölthetünk metronóm-alkalmazást.

Néhány alkalom után azonban azt javaslom, hogy hagyjuk abba a fejben számolást, hacsak nem a könyvelési, matematikai vagy leltározási képességeinket akarjuk fejleszteni a pránájáma közben, bármennyire is nemes célok legyenek ezek. Emlékezzünk arra, hogy azzá válunk, amit gondolunk. Éppen ezért a jógi szattvikus meditációs tárgyat választ, a számok pedig nem szattvikusak. A legjobb számolási módszer pránájáma közben a mantra alkalmazása. 

A mantra nagyon fontos tantárgy. A magasabb jógában és a Kundaliní felébresztésében szinte lehetetlen sikert elérni, ha nem ismerjük a mantrákat. A modern ászana-gyakorlóknak nem szabad azt gondolniuk, hogy a mantrák és csakrák használata a félénkebbek számára való. Nem is olyan régen még voltak jógik, akik mantrával tudtak tüzet gyújtani, amire manapság már nem nagyon képes senki. 

A mantrák bioplazmikus hanghullámok, amelyek változást okoznak a gyakorló testében és/vagy elméjében, és, mint a tábortűz példája mutatja, akár a környezetben is. A Jóga-rahaszja is alátámasztja a mantra fontosságát, amikor kijelenti, hogy a pránájámát mantrával kell végezni, mert csak akkor teszi szilárddá az elmét, szabadít meg a szenvedéstől, ad hosszú életet és fejleszti az odaadást (1.97-98). A Jóga-rahaszja még specifikusabban kijelenti, hogy a pránájámát az Óm kiejtésével kell mérni, mivel az Óm megtisztítja a csakrákat. A jógik között elterjedt az a módszer, hogy az Óm kiejtésével egyidejűleg a múládhára (gyökér) csakrába irányítják azt, hogy felébresszék a Kundalinít. A haladó gyakorlók átválthatnak a sokkal hosszabb Gájatrí mantrára, amikor bizonyos hosszúságot elértek a számolásban."

Nincsenek megjegyzések: