2014. november 3., hétfő

Private Yoga

Elkezdtem magánórákat tartani :-) Persze ez önmagában nem hír, mert eddig is lehetett hozzám jelentkezni magánórára, és volt is egy-két illusztris vendégem, például Almásy Csilla, aki mindenáron meg szerette volna tanulni az ékapáda-rádzsakapótászanát, és végül csak összehoztuk! Mindenesetre az utóbbi héten jelentkeztek be nálam többen is, hogy rendszeresen járnának magánórára. 

Az igazság az, hogy eddig nem szívesen vállaltam magánórát, mert sok energiámat elvette a szervezés, ügyintézés. De amióta leadtam az éttermeket, és kizárólag a jógára (meg az edzésre) koncentrálok, azóta úgy látszik, kezdem bevonzani a magántanítványokat is :-) Igyekszem személyre szabott és "felhasználóbarát" lenni, vagyis nem túlterhelni a lelkes jógázókat. Valahogy az óráimról is az terjedt el, hogy mennyire kemény vagyok, pedig még ki is szoktam hagyni a vinyászát a féloldalas pózok között :-). 

A jógával és az izomlázzal kapcsolatban hadd idézzek egy már-már közhelynek is tekinthető véleményt:

"A jóga nem sport. Amiben alapvetően különbözik:-Nem a végtagok erősítése a cél, hanem a gerinc és ezáltal az egész test rugalmasságának megszerzése, megőrzése.-Nincs izomláz. Az izomlázat az izomrostokban felhalmozott tejsav okozza, mely oxigénhiányos állapot eredményeként alakul ki. A jóga órán nem lesz olyan helyzet, amikor levegő után kapkodtok.-Nincs fáradtságérzet. Aki nem szokott a mozgáshoz, az lehet, hogy másnap érzi egynémely testrészét, de ez nem fájdalom lesz és nem izomláz, csak jelzi a test, hol van letapadás, mit nem használunk mindennapos tevékenységeink során.-A sport tevékenységek felpörgetnek, a jóga megnyugtat, a napi stresszt akarjuk semlegesíteni."

Nos, akkor oszlassunk el azért egy-két tévhitet. Valóban mondhatjuk azt, hogy a jóga nem sport, mert annál jóval több is lehet, ha éppen valakit érdekel a spirituális és mentális-energetikai dimenziója is. De azért sokan vannak, akik elsősorban mint harmonikus testmozgást élik meg, ebben a tekintetben pedig (amellett, hogy azért stresszoldó hatása is van), a sport és a mozgásterápia keverékének tekinteném. 

A végtagok erősítéséről annyit, hogy valóban a medencétől és a gerinctől kiindulva, illetve a hozzá kapcsolódó ízületeken (csípő és vállöv) keresztül dolgozva, ezek mobilitását és mozgáskoordinációjt fejlesztve jutunk el a teljes test összhangjáig, ami az erőt és a hajlékonyságot egyaránt jelenti. Éppen a napokban fogalmazódott meg bennem a következő gondolat:

Ha egészséges és esztétikus testet akarsz, arra a jóga tökéletesen elegendő.
Ha egészséges és sportos, izmos testet akarsz, akkor tedd hozzá a saját testsúlyos gyakorlatokat.
Ha pedig nagyon erős és izmos testet akarsz, ami azért funkcionális is, akkor az előbbi kettőhöz tegyél még hozzá egy-két eszközt, pl. kettlebell, súlymellény, barbell, homokzsák, traktorkerék stb.

Nincs izomláz? Hát nem tudom, de én igencsak lájtosan adagoltam a magánórákat a héten, ennek ellenére mindhárom résztvevő izomlázról számolt be utána. Mondjuk nem voltak a mozgáshoz szokva, az tény. Tehát az izomláz nem baj, de valóban a rendszeres jóga-gyakorlás által olyan kondícióra teszünk szert, hogy inkább csak a nyújtásokat fogjuk érezni, és nem olyan izomlázat, mint mondjuk egy alapos Beast Mode edzés után. De azért arra számítsunk, hogy ha hónapok óta nem használtuk az izmainkat, akkor bizony jelezni fogják a szokatlan terhelést! A tejsavról pedig annyit, hogy elavult az elmélet, miszerint a tejsav okozza az izomlázat, az ugyanis az edzést követő fél órában lebomlik és kiürül az izmokból. Az izomlázat a megdolgoztatott izomsejt falának "megnyílása" okozza, ami által magába szívja a regenerációjához szükséges tápanyagokat. Nevezhetjük mikroszakadásnak is, de ez nem keverendő össze a szöveti sérülésekkel. 

Levegő utáni kapkodás? Valóban azt mondjuk mindenkinek, hogy lélegezzen az orrán keresztül, és mélyítse, lassítsa, tudatosítsa a légzését meg a pulzusát. De ehhez is kell egy bizonyos szintű aerob állóképesség. Ha a tüdő még nem erősödött meg, akkor bizony előfordul a zihálás, a pihegés és a levegő után kapkodás. 

Fáradtságérzet? Ez a helyzettől függ, például a fordított pózok és a hátrahajlítások élénkítő hatásúak, még az is előfordulhat, hogy utána nehezen tudunk elaludni. Ha pedig a fentiekben leírt izomláz azért megtalál bennünket másnap, akkor bizonyára fáradtságérzet is volt, és aludtunk egy jót jóga után. Ez sem baj, mert ki kell törni a stressz és a koffein örökös körforgásából. Tehát van, amikor a jóga is felpörget, illetve felszínre hoz bizonyos belső feszültségeket, folyamatokat. És van, amikor segít elengedni a stresszt, megnyugtat, ellazít és feltölt. Mindkettőre fel kell készülni. A jóga nem altató, nem drog és nem is antidepresszáns, mégis mindegyik hatása jelentkezhet. 

Ha tehát kedvet kaptatok egy magánórához, akkor jelentkezzetek nálam: 06309140839, és megoldjuk valahogy! Személyi edzés egyelőre nem lesz, mert nincs még hol tartani. De ha edzésre vágytok, akkor gyertek péntekenként este hétre a Yakuza Fitnessbe, ott tartok Beast Mode edzést. Saját testsúllyal dolgozunk, tetőtől talpig. Változatosak a feladatok, és gyakori vendég az izomláz, kivéve, ha top formában vagy! Mindenkit szeretettel várok!
 

Nincsenek megjegyzések: