2014. november 27., csütörtök

A szattvikus ételek

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Mielőtt elfogyasztja az ételét, a bölcs jógi emlékezni fog Istenre abban a formában, ami megfelelő a számára. Emlékeznünk kell arra, hogy nem a mi erőnk által terem a Föld ételt, és nem a mi erőnk által emészti azt meg a testünk, hanem a prakriti, a Sakti ereje által, ami semmi más, mint az egy Legfelsőbb Lény tápláló női aspektusa.

Miután felajánlottuk az ételünket Istennek, arra a szintre kell hoznunk az ételfogyasztásunkat, ami szükséges a testünk fenntartásához. Miért ne együnk többet? Miért ne ehetnénk annyit, amennyit kívánunk? A nagy mennyiségű étel és az abból keletkező széklet lefelé húzza az apána vájut. A Kundaliní felemelése azonban az apána felfelé áramlására támaszkodik, mint az egyik fő hajtóerejére. Így az étel és a széklet mennyiségét csökkenteni kell, sé a Kundaliní felébresztésének aktív fázisában pedig majdnem teljesen ki is kell zárni. Ez nem valamiféle hangzatos elv, ezt minden meditáló tapasztalja. A meditációt, és igazából minden spirituális gyakorlatot a széklet kiürítése után kell végezni. Viszont csak az összehasonlítás kedvéért üljünk le egy nehéz étkezés után vagy a székletürítés előtt, és próbáljuk az elménket az ágjá csakrára koncentrálni, és annak energetikai forrására a koponyaközéppontjában. Ha csak nem vagyunk nagyon erőteljes meditálók, azt fogjuk tapasztalni, hogy a gravitációs erő lefelé fogja vonzani a tudatosságunkat a megemésztett és megemésztetlen ételek jelenléte miatt az emésztőcsatornában. Ez egy erőteljes akadály, a jóga gyakorlása pedig arról szól, hogy ésszerűek vagyunk és a körülményeket a javunkra fordítjuk. A megemésztett és emésztetlen ételek jelenlétének hiánya csökkenti az apána lefelé áramlását és így növeli az inspiráló meditációs élmény esélyét.

A mitáhára harmadik aspektusa az, hogy az ételnek szattvikusnak kell lennie, A szattvikus étel olyan étel, ami elősegíti az elme természetes hajlamát a szent dolgok felé fordulásra és a profán dolgoktól való elfordulásra. A profán két kategóriára osztható: a tamaszikus ételek tompává és nehézzé teszik az elmét, míg a radzsaszikus ételek csapongóvá és izgatottá teszik azt. A szattvikus ételnek ugyanakkor a legmagasabb a pránikus értéke, mivel nincs denaturálva.

Általában véve a szattvikus kategóriába tartoznak a friss zöldségek, gyümölcsök, a tej és a ghí, a gabonák, magvak és olajos magvak. A Hatha-jóga Pradípiká azt mondja, hogy a jógik számára a tápláló étel tejből és ghíből áll (2.14). A Shándílja Upanisad ugyanezt állítja, és összekapcsolja a tej és a ghí fogyasztását az égető érzés elleni védelemmel. Más szavakkal, a ghí és a tej megvédik az emésztőcsatornát az agnitól (tűztől), amelyet felszít a Kundaliní felemelésének folyamata (22. vers). A Siva-szamhitá is a tej és a ghí fogyasztását javasolja (3.37), valamint Góraksa Nátha és ezt hangsúlyozta (Góraksa-sataka 53.). Azt, hogy a tej különösen hasznos a haladó pránájáma esetében, T. Krishnamacharya is alátámasztotta, aki szerint ez tette képessé, hogy megállítsa a szívét a nádí-sódhana pránájáma közben. Theos Bernard is azt tanulta a tanárától, hogy a pránájáma elvezethet a „levegőevés” szintjéhez, amihez csaj tejet kell kiegészítésképpen fogyasztani. Swami Rama azt mondja, hogy a ghí csökkenti a vátát, hűsíti a pittát és újraépíti a kaphát, éppen ezért ez a legideálisabb étel a pránájámához. Azt is tartja, hogy a ghí csökkenti a felajzott pittát, ami miatt csodaételnek tekinthető."

Nincsenek megjegyzések: