2016. augusztus 14., vasárnap

A negyedik sorozat szerkezete

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A következőkben a negyedik sorozat ászanáinak sorrendjét fogjuk megvizsgálni.

A negyedik sorozat strukturális felépítése

1. fő rész: csípőnyitás bokaforgatással (múlabandhászana, nahusászana A, B, C)
2. összekötő rész: hátrahajlítás fordított testhelyzetben (vriscsikászana, sajanászana)
3. fő rész: láb a hát mögött és csípőnyitások (buddhászana, kapilászana, ákarna-dhanurászana A, B)
4. összekötő rész: hátrahajlítás (pádángustha-dhanurászana)
5. fő rész: csípőnyitások csavarással (marícsjászana E, F, G, H)
6. összekötő rész: álló és oldalsó fekvő pózok (tádászana, szamánászana)
7. fő rész: kartámaszok csavarással (pársva-bakászana, pungu-kukkutászana)
8. fő rész: egylábas hátrahajlítás (ékapáda-dhanurászana, ékapáda-kapótászana)
9. összekötő rész: ülő pózok csípőnyitással (jóni-dandászana, jógadandászana)
10. fő rész: láb a nyak mögött (bhudzsa-dandászana, pársva-dandászana, úrdhva-dandászana, adhó-dandászana)
11. levezető rész: csípőnyitás és kartámasz (szamakónászana, ómkárászana)

A fenti felsorolásban a fő részek az olyan ászana-csoportokra vonatkoznak, amelyek szerintem markáns szerepet játszanak a negyedik sorozatban, míg az összekötő részekben általában olyan ászanák szerepelnek, amelyek vagy az előttük és utánuk lévő ászana-csoportok jellemzőit vegyítik össze, vagy pedig olyan pózok, amelyek előkészítik testet a következő fő részben történő igénybevételhez. A legkevesebb logikát a szamakónászana beszúrásában vélem felfedezni az utolsó előtti helyre, bár a láb nyak mögé helyezését kellemesen ellensúlyozza, illetve megszakítja.

1. fő rész: a lábfejek kifelé forgatása a baddhakónászanához hasonló pózban, ami a múlabandhszanában és a nahusászanában történik, egy új elem, amely a negyedik sorozatban bevezetésre kerül.

2. összekötő rész: a két csípőnyitó rész közé bekerült két hátrahajlító póz, melyekben kellemesen átmozgathatjuk a csípőnket, és a vért a lábakból a felsőtest felé vihetjük. Az egymást követő részek ellentmondó természete is biztosítja a sorozat dinamikus jellegét.

3. fő rész: a következő két pózban a lábainkat már nem csak a tarkó mögé, hanem még lejjebb kell vinni. Az ákarna-dhanurászana egy lágyabb csípőnyitás, de felkészíti a csípőt a később következő jógadandászanára.

4. összekötő rész: Ismét egy hátrahajlítással szakítjuk meg a csípőnyitó pózok egymásutánját.

5. fő rész: A marícsjászana sorozat további négy póza az első sorozatban felvezetett ténát folytatja, csak erőteljesebb csípőnyitásokkal. Itt már a csavarások is megjelennek.

6. összekötő rész: A csípőnyitásokat ezúttal egy álló és egy oldalt fekvő pózzal szakítjuk meg.

7. fő rész: A negyedik sorozatban nincs annyi kartámasz, mint a harmadikban, kettő mégis bekerült: ezekben egyidejűleg gerinccsavarást is végzünk.

8. fő rész: Ismét két hátrahajlító póz következik, melyeket az nehezíti, hogy az egyik láb közben nyújtva marad.

9. összekötő rész: A jónidandászana egy lazább csípőnyitás a múlabandhászanához képest, de ez is stimulálja a múla bandhát. A jógadandászanában már erőteljesebb csípőnyitást végzünk, és egyidejűleg a báhumúlát, vagyis a hónaljat stimuláljuk, melyben szintén fontos meridiánpontok és nyirokcsomók helyezkednek el.

10. fő rész: Négy póz következik, melyekben a lábainkat a nyakunk mögé helyezzük. Ez a sorozat a harmadik sorozat elején található láb-a-nyak-mögötti sorozathoz hasonlít, de valamivel haladóbb pózokból áll.


11. levezető rész: Befejezésképpen a szamakónászanában, vagyis oldalspárgában kihasználjuk az eddigi csípőnyitó pózok által elért hajlékonyságot, majd a nyitott pózt egy zárt póz követi, az ómkárászana, melyben a láb nyakba rakását egy kartámasszal kombináljuk. Lino Miele a végére még az úrdhva-dhanurászanát is odabiggyeszti, de egyébként is a híd és a hátrahajlítások gyakorlása következik a fő sorozat után, a befejező pózok előtt.

Nincsenek megjegyzések: