2016. augusztus 30., kedd

Az intelligencia tüze

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az emésztési tűzön kívül, az agni az intelligencia tüzeként is megnyilvánul bennünk. A nap tüze létrehozza a fényt, ami által minden tisztán láthatóvá és megkülönböztethetővé válik. A nap fénye a szattva-guna megnyilvánulása. A szattva fényt vagy intelligenciát jelent. Ahogy a napfény vagy az elektromos fény megvilágítja a külvilágot, ugyanúgy világítja meg az intelligencia az elmében lévő tárgyakat. Az intelligencia az elektromosság egy formája az agyban, amely egy számítógéphez hasonlít.

Az intelligencia olyan lehet, mint a villanykörte fénye: szétszóródó és tükröződő. Ebben az esetben csak a felszínt világítja meg, és sok mindent rejtve hagy. Ha megtisztítjuk és finomítjuk az intelligenciát, akkor a lézerfényhez válik hasonlatossá – nagyon koncentrált és sűrű fény lesz, mely át tud vágni a külsőn, precízen és gyorsan tudja továbbítani az információt nagy távokra is, és hologram formájában reprodukálni képes a világot és a tárgyakat úgy, ahogy vannak. Az intelligenciánknak a tűz ezen formáját, a lézer magasan koncentrált formáját kell felvennie, ha sikeresek akarunk lenni a spirituális úton és Isten elérésében. Patandzsalí ékágrának, vagyis koncentráltnak nevezi az intelligencia e formáját, mely kifejezés szorosan köti a lézer tulajdonságaihoz (Jóga-szútra 3.12).

Annak érdekében, hogy a szuperkoncentrált intelligencia e formáját elérjük, a testünk alsóbbrendű tüzét, melyet általában pittának nevezünk, tiszta, elemi tűzzé kell alakítani, melyet általában agninak nevezünk (bár az agni egy általános kifejezés, mely a tűz minden megjelenési formájára vonatkozik, beleértve a pittát is). A pitta a megzavart tűz. Az ájurvéda három dósája, a váta, pitta és kapha egyike. (A vátát, pittát és kaphát gyakran szélnek, epének és nyálkának fordítják, de ezek a kifejezések annyira felszínesek, hogy akik ezeket a kifejezéseket használják, általában nem értik e terminológia összetettségét és finomságát. Mint a legtöbb szanszkrit kifejezés esetében, itt is érdemesebb az eredetit használni, és lassan gyűjteni a hozzá kapcsolódó jelentéstartalmakat, mint egyből megpróbálni lefordítani.) Az ájurvéda az orvostudomány és a hosszú élet ősi indiai tudománya. Azt állítja, hogy az egészséget a három dósa egyensúlya által érhetjük el. Például, ha a pitta túlzottan erős, akkor gyulladásokhoz vezet a testben, ami arra a tényre utal, hogy a tűz irányíthatatlanná vált. A dósa kifejezés akadályt vagy hibát jelent, és míg az ájurvéda elsősorban a három dósa közti egyensúly visszaállítására törekszik, hogy ne engedjék túlfokozódni egymást, a jóga arra törekszik, hogy teljességgel kivezesse őket a testből, hogy létrehozhassuk azt, amit Patandzsalí gyémánt-testnek nevez (Jóga-szútra 3.46)."

Nincsenek megjegyzések: