2016. augusztus 29., hétfő

Egészséges vagy?

Mostanában egyre több embernek teszem fel a kérdést: "Hogy vagy?" és meglepően őszinte válaszokat kapok rá. Persze a legtöbb ember meglepődik, mert nem is számít rá, hogy valakit valóban érdekel az, hogy hogy van. És ahhoz is el kell jutni az őszinteség egy bizonyos fokára, hogy ne egy sablonos, védekező választ adjunk rá, hanem tényleg elmondjuk, hogy mit érzünk éppen. Az érzelmi állapotunk, ha úgy tetszik, érzelmi egészségünk jelentős hatással lesz a fizikai egészségünkre is. Mivel én olyan tevékenységgel foglalkozom, edzőként és jógaoktatóként is, ami a vendégek közérzetét hivatott javítani, nyilván érdekel is, hogy ki hogy van, és mennyire sikeresen birkózik meg a különböző problémákkal, nehézségekkel az életében.

Nehézségei ugyanis mindenkinek vannak, és egy csomó olyan frusztráló körülmény van az életükben, amitől nem lesz automatikusan jókedvünk, és nem fogjuk tőle jobban érezni magunkat a bőrünkben. A következtetés tehát az, hogy a mentális, érzelmi, fizikai, spirituális egészségünk érdekében tudatosan tennünk kell. Ha nem teszünk érte, esetleg szándékosan rongáljuk, akkor a jó közérzet és a harmónia hamar el fog illanni az életünkből. Senki sem szokta jól érezni magát, ha beteg. Éppen ezért, bár a prevenció nem annyira látványos, mint például valamilyen csodamódszerrel kigyógyulni egy súlyos betegségből, mégis ez a legtöbb, amit megtehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt. És sokkal hatékonyabb is, mint megvárni, amíg kialakul, majd utólag próbálni helyreállítani az egészségünket.

Maradjunk egy másik közkedvelt példánál: a fogyókúránál. Mindegy, hogy milyen módszert alkalmazott valaki, ha végre sikerült ledobnia a fölösleges kilókat, akkor sokkal jobban jár, ha utána már odafigyel a testsúlyára és az életmódjára (mozgás, evés stb). Ugyanis a leadott kilók nem csak úgy véletlenszerűen, egyik napól a másikra virradóra szoktak visszakúszni a bőrünk alá. Aki egyszer már beletette az erőfeszítést abba, hogy lefogyjon, az pontosan tudatában van annak, hogy mit tesz magával minden egyes átlustálkodott, átzabált vagy átstresszelt nappal. Aztán ezek a napok szépen fokozatosan (mondhatnánk, hogy észrevétlenül, de ez önbecsapás lenne) összeadódnak, és ismét ott van a plusz húsz, harminc stb. kiló. 

Az egészségünk fenntartása tehát folyamatos kontrollt és erőfeszítést igényel. Olvastam egy mondást, miszerint a célunk az, hogy fiatalon haljunk meg - minél később. Az öregedés önmagában nem betegség, mondhatjuk azt is, hogy egy természetes folyamat. Azonban lehet siettetni és lehet lassítani is. A fiatalosság megőrzése nem csak hobbi, hanem a mai megemelkedett átlagéletkor mellett egy lehetőség arra, hogy ötven éves korunk felett is aktívak, kiegyensúlyozottak, egészségesek maradjunk, és egy sokkal jobb életminőségben éljük le életünk utolsó felét-harmadát, mintha nem törődnénk az egészségünkkel. 

Tudom, hogy van olyan betegség, hogy ortorexia, meg testképzavar, de azért szerintem ezek nem vezető helyezettek a halálokok listájában. Nyilván az egészséges életmódot is túlzásba lehet vinni, ha például valaki minden idejét és pénzét erre költi, és mániákusan fél az "egészségtelen" ételektől, vagy bűntudata van, ha nem edzett aznap kétszer, illetve pánikrohamot kap, amikor felfedez egy szarkalábat a tükörben a szeme sarkában. Az emberi test átmeneti, megszületett és egyszer meg is fog halni. Mégis, amíg benne élünk, én úgy gondolom, hogy kötelességünk rendben tartani, mint ahogyan a házunkat is, amiben lakunk.

Kezdjük el tehát ma számba venni, hogy mik azok a tényezők az életünkben, amik rongálják az egészségünket. Legyen az szokás, étel, függőség, kapcsolat vagy bármi más. Készítsünk tervet arra, hogyan fogjuk megváltoztatni, kiküszöbölni ezeket a tényezőket, Illetve kezdjünk el dolgozni az egészségünk helyreállításán, megőrzésén. Bontakoztassuk ki azt a potenciált, ami bennünk, minden egyes emberben rejlik, mert egészségesen magabiztosabbak és sikeresebbek is leszünk, és minden más célunkat is könnyebben el tudjuk érni. 

Kezdjünk el tudatosan étkezni, kísérletezzük ki a számunkra ideális étrendet! Kezdjünk el mozogni, jógázni! Az ember mozgásra lett teremtve, ha rendszeresen edzünk, akkor egyre jobb lesz az egészségünk. Pihenjünk, töltődjünk fel a természetben, és fejezzük ki a szeretetünket azok iránt, akik közel állnak hozzánk! A magány motiválatlanná tesz, a motiválatlan embert pedig nem élteti semmi. Kezeljük a stresszt megfelelő módszerekkel! Ebben a meditáció és a pszichoterápia sokat segíthet. Az életünk célja az, hogy teljes értékű emberekké váljunk, és megismerjük, fejlesszük önmagunkat. Egészség nélkül nem lehet teljes életet élni, és a spiritualitásban is nehezen érhetünk el sikereket. 

Nincsenek megjegyzések: