2016. augusztus 28., vasárnap

Múla bandha és a nők

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"A múla bandha növeli a vitalitást. Éppen ezért nagyon hasznos számos olyan szexuális probléma esetében, melyek elfojtással kapcsolatosak, például az impotencia, a szexualitáshoz kötődő szégyenérzet, a gyenge szexuális energia stb. Ezekben az esetekben a múla bandha sikeres gyakorlása elősegíti a normális, egészséges szexuális kapcsolat helyreállítását, ezáltal javítva vagy visszaállítva a házastársi kapcsolat harmóniáját.

A múla bandha a szexuális megtartó erőt is növeli. Ennek alkalmazása szintén növeli a partnerkapcsolat helyreállításának esélyét, amit az egyik vagy mindkét fél szexuális elégedetlensége fenyeget. A szexuális energia megtartásának fokozódásával a szexuális kapcsolat nagyobb elégedettséget okoz. Ha további tantrikus gyakorlatokat is alkalmazunk tudatossággal, légzéskontrollal, és a partnerben lakozó Istenség spirituális értékelésével párosítva, még tovább fejleszthetjük a szexuális aktust. A múla bandha gyakorlása által a szexuális kapcsolatok általában élvezetesek és több spirituális tartalomra tesznek szert. Ugyanis a múládhárában lakozó ősenergia valódi természetének megvalósítása által a szexuális partnerünk olyanná válik, mint az istenek egyike, a szexuális aktus pedig Siva (férfi őselv, tudat) és Sakti (női őselv, energia) egyesülésének szimbolikus kifejeződésévé válik.

Mind a családos ember, mind a szerzetes erre a misztikus egyesülésre vágyik, de míg a családos ember a házasság keretein belül éri el az egyesülést, a lemondott szerzetes a belső egyesülés elérése érdekében szublimálja a külső szexuális kifejeződést. Az utak eltérnek, mert nem mindenki követi ugyanazt az életmódot. A cél azonban ugyanaz: a tudat és az energia transzcendens egyesülése.

Gyógyászati alkalmazások

Nők esetében: A múla bandhát alkalmazhatjuk fájdalmas menstruáció esetében, viszont ha a menstruáció elmarad, akkor kerüljük a múla bandha alkalmazását, amíg nem konzultáltunk egy orvossal és hozzáértő jógaoktatóval, aki fel tudja mérni a helyzetet.

A múla bandha gyerekszülésnél is hasznosnak bizonyult. A terhes nők folytathatják a múla bandha gyakorlását bizonyos egyéb jóga-gyakorlatokkal együtt egészen a vajúdás idejéig, hogy megtartsák a hüvely izmainak rugalmasságát, ami elősegíti a fájdalommentes szülést. Azt is javasolják, hogy a nők a gyermek szülése után azonnal alkalmazzák a múla bandhát, valamint az asviní és vadzsrólí múdrákat, illetve egyéb jóga-gyakorlatokat, mivel ez elősegíti a terhelés során megnyúlt izmok összehúzódását. A múla bandha a méh előreesése, fehérfolyás és inkontinencia esetén is kiváló."

Nincsenek megjegyzések: