2016. augusztus 9., kedd

A jógikus étrend

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A jógikus étrend

A megerőltető ászana-gyakorlást, mint például a vinyásza-jógát nem végezhetjük böjt közben, mivel túlzottan sok energiát igényel. Csak finom passzív nyújtásokat végezhetünk. Ezért sok jóga-iskola, például a Hatha-jóga Pradípiká sem ajánlja a böjtöt, mivel túlzottan megterhelőnek tartja. Egy finomabb megközelítés, mely hasonló, bár kevésbé látványos eredményt ad hosszabb idő alatt, a jógikus étrend (mitáhára) követése, ami azt jelenti, hogy kiiktatjuk az olyan ételek fogyasztását, melyek növelik a széklet gravitációs erejét és lefelé fordítják az apánát. Ez azt jelenti, hogy a jógikus étrendben kerülni kell a nehezen emészthető és tamaszikus ételeket. A tamaszt gyakran tompaságnak, tétlenségnek vagy lassúságnak fordítják, de kedvenc fordításom a néhai Surendranath Dasgupta professzor fordítása, aki „tömeg-részecskének” fordította.

A jógikus étrend előnye az alkalmankénti böjthöz képest az, hogy lehetővé teszi az összes fontos életfunkció fenntartását, miközben még így is pozitív hatást gyakorol az apánára, de kevesebb mértékben. A jógikus diétában elsődlegesen arra törekszünk, hogy kiiktassuk az étrendünkből a túlzottan tamaszikus és apánikus ételeket, melyek közül a hús az elsődleges.

Egy másik ok, ami miatt a jóga azt ajánlja, hogy iktassuk ki a húst az étkezésünkből, az, hogy egy élőlény teste nem más, mint a múltbeli gondolatai, érzései és érzelmei kikristályosodott története. Például azzal, ahogy gondolkodunk, érzünk, és amilyen érzelmeket generálunk, megteremtjük azt, amilyenek holnap leszünk. És ez nem csak az elmére, hanem a testünkre is vonatkozik. Nemrégiben felfedezték, hogy azok az emberek, akikbe szerveket ültetnek át, átveszik a donorjaik hiedelmeit, érzelmeit, képességeit és emlékeit. Ez nem újdonság a jóga szempontjából. A jóga kijelenti, hogy a szöveteknek és a sejteknek is van memóriájuk, és az ászana-gyakorlás egyik fő célja az, hogy felszabadítsuk és töröljük ezt a memóriát, megszabadítsuk a szöveteinket és a sejtjeinket a múltjuktól.

Nincsenek megjegyzések: