2016. augusztus 4., csütörtök

A böjt és a meditáció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ez a technika sokkal erőteljesebb és biztonságosabb, mint a kolonhidroterápia. Az egész vastagbelet át tudjuk mosni és masszírozni minden nap. Meg tudjuk állítani a perisztaltikát és el tudjuk érni a meditatív állapotokat. Azonban még mindig ott van az az akadályozó tényező, hogy a böjt első három napja alatt alacsony lesz az energiánk, mivel a szervezetünk a vércukorból próbál energiát nyerni. Mivel nem veszünk magunkhoz ételt, a vércukorszint alacsony lesz, és nem lesz energiánk.

A negyedik napon a testünk tudomásul veszi, hogy nincs hozzáférhető vércukor, és átvált éhező üzemmódba, ami jó dolog. Érdekes módon, az egyetlen élethossz-növelő eljárás, amit a nyugati tudomány is elfogad, mivel elegendő statisztikai adat áll rendelkezésre, az, ha félig éhezve töltjük az életünket, vagy időnként éhezünk. Statisztikai kapcsolat mutatható ki az éhezésnek kitett népességek megnövekedett élethosszának növekedése és az éhezés között. A különböző létformák felkészültek az éhezésre, amióta csak létezik élet, valójában még meg is erősíti őket az éhezés. A legerősebben romboló tényező az életünkben az étel folyamatos bősége, amit a Második világháború utáni jóléti társadalom biztosít számunkra.

Amit ráálltunk az éhező üzemmódra, a testünk elkezdi a zsírlerakódásokat felhasználni az energia és vércukor kinyerésére, és meg fogunk lepődni, hogy mennyire kevésre van szüksége. Hosszadalmas böjtidőszakaim alatt átlagban 330 grammot fogytam egy nap, ami három nap alatt 1 kg, harminc nap alatt pedig 10 kg. Más szavakkal, ha rákényszerültem volna, képes lettem volna sokkal tovább böjtölni, mint harminc nap. Jézus Krisztus például negyven napig böjtölt. A hunzák, egy Észak-pakisztáni nép, akik korábban a legmagasabb átlagéletkorral rendelkeztek (amíg egy gyorsétterem-lánc meg nem nyitott náluk), minden évben összességében két hónapot böjtöltek, mivel olyan magasságon élnek, hogy nagyon kevés élelmiszert tudnak termeszteni, és az év nagy részében el vannak vágva a környezetüktől.

Ha több, mint egy hétig szeretnénk böjtölni, akkor fogyasszunk zöldségleveket és mindenképpen a böjtben járatos orvos felügyelete alatt végezzük. A negyedik naptól kezdve mély meditációs tapasztalatokra fogunk szert tenni, de biztosítani kell, hogy ne legyen stressz az életünkben, és ne kelljen autót vezetnünk vagy gépeket működtetnünk. Szabadságot kell kivennünk és a legjobb, ha elvonulunk vidékre a böjt idejére. Az apána általában lefelé mozog, amikor ételek és ürülék van jelen a tápcsatornában és a vastagbélben (bár akaratlagosan felfelé fordíthatjuk azt rövid időtartamokra, ahogy azt később el fogom magyarázni). Ha a tápcsatorna üres, az apána valószínűleg felfelé fog emelkedni, és sokkal könnyebben fel tudjuk emelni a Kundalinít.

Nincsenek megjegyzések: