2016. augusztus 18., csütörtök

A jógikus étrend

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az állatok magasan vannak a táplálékláncban, ami azt jelenti, hogy más élőlényeket esznek, és felhalmozódnak bennük azok méreganyagai, amiket az ember is elfogyaszt. A gyümölcsök és zöldségek kevesebb méreganyagot tartalmaznak, mint az állatok. A gyümölcs és zöldség a jógik ideális étele, és jó részét nyersen kell fogyasztani. Együnk ezekből, amennyit tudunk, mielőtt másféle ételeket ennénk. Igyekezzünk minden nap megenni egy nagy tányér gyümölcsöt, egy nagy edény salátát friss, összevágott salátazöldségekből, és egy tányér párolt zöldséget. Az ilyen fajta ételeket könnyű megemészteni, hidratálják és lúgosítják a testet, és nem ingerlik az apánát.

A gyümölcsökben és zöldségekben nagy mennyiségű tápanyag van. Ha sokat eszünk belőlük, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy csökken a vágyunk a keményítőtartalmú ételek, például a krumpli, gabonafélék, kenyér, pizza, tészta, sütemények stb. iránt. A keményítő sok energiát biztosít a test számára, de savasítja és a glikémiás indexe is magas. Ugyancsak nehéz megemészteni a keményítőtartalmú ételeket, vagyis ingerlik az apánát, főleg, ha fehérjével együtt fogyasztjuk. Az olyan kombinációk, mint a hal és a chips, a marhaburger, a krumpli és hús, vagy a csirke rizzsel sokáig maradnak a tápcsatornában és sok órára megakadályozzák a meditációs állapot elérését. Sokkal jobb, ha nem eszünk egy étkezésnél keményítőt és fehérjét, hanem külön esszük őket és mindkettőt zöldségekkel kombináljuk. Így az apána kevésbé ingerlődik és könnyebb elérni a meditációs állapotot. Akiket érdekelnek a vegetáriánus étrend előnyei, azoknak ajánlom Dr Joel Fuhrman „Eat to Live” című könyvét. (Itt csak azt írtam le, ahogyan az étkezés a spirituális állapotok elérésére hat, és nem annak táplálkozástudományi aspektusait. Mielőtt hosszú távú változásokat eszközölnénk az étrendünkben, tanulmányozzunk át további forrásműveket, amelyek részletesen foglalkoznak az olyan tápanyagokkal, mint a zsírok és a fehérjék.)

Ha nem vagyunk képesek követni a fenti ajánlásokat, mert a testünk nem képes elegendő táplálékhoz jutni a vegetáriánus ételekből, az nem jelenti azt, hogy nem lehetünk sikeresek a jógában. Ez csupán azt jelenti, hogy a jóga más területeit még nagyobb lendülettel kell művelnünk."

Nincsenek megjegyzések: