2016. augusztus 20., szombat

A múla bandha jelentősége

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Múlabandhászana

A múla bandha jelentősége

Mielőtt a múlabandhászana végrehajtásának technikai részleteibe belebocsátkoznánk, érdemes megismerni a múla bandha jelentőségét a jóga gyakorlásában. A hatha- és tantra-jógával foglalkozó írások is foglalkoznak a múla bandha jelentőségével. Ez alkalommal a téma egyik legjelesebb szakértőjétől, Swami Buddhanandától fogunk idézni néhány passzust. Swami Bhuddhananda a Bihar Yoga School tagja, és a „Mula Bandha – the Master Key” című könyvében összefoglalt minden részletes információt, a múla bandha fizikai hatásaitól kezdve a spirituális jelentőségéig bezárólag.

A múla bandha (a gát behúzása) egyaránt stimulálja a mozgató-érzékelő és az autonóm idegrendszert a gát területén. A múla bandha végrehajtása során a gát stimulációja aktiválja a kismedencei idegdúcból eredő paraszimpatikus idegszálakat. A paraszimpatikus idegszálak csak a nyaki területről lépnek ki, míg a szimpatikus idegszálak a gerinc felső háti és az ágyéki szakaszából lépnek ki. Kísérletileg kimutatták, hogy a bandhák alkalmazása felerősíti a test összes paraszimpatikus reakcióját, ezáltal csökkenti a pulzusszámot, a légzésszámot, és a vérnyomást (csak normális vérnyomású személyek esetében), és megteremti a pihenés és relaxáció érzését. A múla bandha esetében a szimpatikus idegrendszer stimulációja is bekövetkezik, de csökkentett mértékben. A paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer stimulációjának összhatására a test idegrendszerének e két fő komponense egyensúlyba kerül. Ez erőteljes hatással van a hipotalamuszra (mely a teljes endokrin rendszer vezérlőegysége), amely pedig a limbikus (érzelmi) rendszernek, valamint az agykéregnek adja tovább az információit.”

A bandhák fizikai hatásai

A bandhák és a pránájáma együttes végzése a következő hatásokat eredményezi az egész testre nézve:


  • Harmonizálja a teljes endokrin rendszert: a dzsálándhára bandha közvetlenül stimulálja az agyalapi mirigyet, a tobozmirigyet, a pajzsmirigyet, a mellékpajzsmirigyet és a csecsemőmirigyet; az uddíjána bandha közvetlenül befolyásolja a mellékveséket és a hasnyálmirigyet; a múla bandha pedig közvetlen hatással van a nemi mirigyekre, valamint a gátra és a méhnyakra, melyeket szintén csökevényes belső elválasztású mirigyeknek tekintenek. Mindhárom bandha közvetett hatással van az agyalapi mirigyre, a tobozmirigyre és az agyra.
  • A belső elválasztású mirigyekre gyakorolt közvetlen hatásuk miatt a test bioritmikus ciklusait is szabályozzák. Például a múla bandha és az uddíjána bandha is nagyon hasznos a menstruációs ciklus szabályozásához.
  • Helyes végzés esetén mindhárom bandha lassítja a légzést, és ezzel nyugalmat és relaxációs állapotot idéz elő.
  • Csökken a vérnyomás és a pulzus.
  • Megnövekszik az alfa-agyhullámok aktivitása, ami a mély relaxációt és az idegi tevékenység lelassulását jelzi.
  • Csökken a szimpatikus idegrendszeri aktivitás, ami szintén a relaxációt jelzi.
  • Az agyban lévő zavart vagy keresztezett neuronkapcsolatok újrarendeződnek, és így az agy „át lesz képezve”.
  • A belső szervekre nehezedő nyomás által a bandhák tonizálják, masszírozzák és vitalizálják az emésztőszerveket.
  • Az idegrendszerre gyakorolt reflex-hatásnak köszönhetően a bandhák harmonizálják a húgyivarszervek működését.”

Nincsenek megjegyzések: