2016. augusztus 27., szombat

Múla bandha és szexuális energia

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

"Fizikai szinten közvetlen hatással van az olyan betegségekre, mint az aranyér, székrekedés, végbéltályog, fekélyek, prosztata-gyulladás, a prosztata-megnagyobbodás bizonyos esetei, valamint a krónikus kismedencei gyulladások. Mivel felszabadítja az energiát, más betegségek, például egyes pszichoszomatikus és degeneratív betegségek esetében is hatásos. A múla bandha hatása az egész testre kiterjed az agyon és az endokrin rendszeren keresztül, például olyan betegségekre is előnyös hatást gyakorolva, mint az asztma, tüdőgyulladás, ízületi gyulladások, stb. Mindezeket a problémákat egy tapasztalt tanár, guru, vagy gyógyító irányítása alatt kell kezelni, aki más gyakorlatokkal fogja kombinálni a múla bandhát, például ászanákkal, pránájámával, Kundaliní krijákkal, bandhákkal, múdrákkal, stb. A gyakorlás mértéke nyilvánvalóan esetről esetre változik, és megfelelő étrenddel, valamint pozitív hozzáállással kell párosítani, illetve fel kel számolni bizonyos viselkedésmintákat, melyek közvetlen kapcsolatban állhatnak a panasz okával.

Tapasztalataink szerint a múla bandha a szexuális és pszichológiai betegségek kezelése esetében a leghatékonyabb.

Szexuális aspektusok

A múla bandha a szexuális kontroll, vagyis a brahmacsarja eszköze, valamint számos szexuális probléma megoldásában is segítséget adhat. Ez a látszólagosan ellentmondásos kijelentés sok vitára, aggodalomra és zavarra adott okot, egyes gyakorlókban azt a félelmet keltve, hogy a múla bandha gyakorlása által impotens lesz vagy elveszíti a szexuális érdeklődését. Azonban mind tudományos, mind spirituális szemszögből kijelenthetjük, hogy a múla bandha nem okozza a szexuális erő csökkenését, ellenben lehetővé teszi a szexuális energia felfelé fordítását a spirituális fejlődés érdekében, vagy éppenséggel lefelé fordítását az anyagi kapcsolatok fejlesztése céljából. Ilyen módon megszabadulunk a bűntudattól, frusztrációtól, és a szexuális energia elnyomásától, mely az életenergia félreirányításának köszönhető, és pszichológiai betegségeket, neurózist és pszichoszomatikus degenerációt okoz.

A test pránikus energiája különböző módokon nyilvánulhat meg, beleértve a spirituális és a szexuális kifejeződést is. Az energia kifejezésének fogalma a jóga, különösen a Kundaliní jóga alaptanítása.

Dr Jack Lee Rosenberg, a „Total Orgasm” című könyv szerzője szavaival: „A spiritualitás és az orgazmus ugyanannak az életerőnek a különböző megnyilvánulásai. Nagy a hasonóság egy intenzív vallásos élmény és a totális orgazmus között. Mindkettőt gyakran „csúcsélménynek” nevezik, (...) olyan érzésnek, amikor az ember egy pillanatra eggyé válik az univerzummal. Az orgazmus során nem ritka az élmény, hogy megszabadulunk az egóval vagy az elmével történő azonosítástól. A másik iránti szeretetteljes odaadás, totális meghódolás, a kettősségeken történő túllépés és az eggyé válás a vallásos élmény és a szexuális egyesülés leírására egyaránt igaz.”

Nincsenek megjegyzések: