2016. augusztus 10., szerda

Húsevés és meditáció

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ha logikus konklúziót szeretnénk levonni e gondolatokból, akkor el kellene ismernünk, hogy több értelme volna megenni egy nagyon fejlett spirituális lény testét, mint az állatokét, akik jóval le vannak maradva mögöttünk az evolúcióban. Egy emberi lény megölése és megevése persze szigorúan tilos a jóga elvei szerint, mint ahogy az összes vallás és civil törvénykönyv szerint is. Valójában a Védák kijelentik, hogy a lehető legsúlyosabb bűn egy lelki tanító megölése (brahmahatja), és ennek a bűnnek vannak a legsúlyosabb következményei. Ezt az elgondolást azonban, hogy az élőlény tulajdonságait a testi szövetei is tárolják, a Voodoo kultusz és egyéb hasonló rendszerek is átvették. E kultuszok követői például a hősies tulajdonságok elérése érdekében hősöket öltek meg, és megették a szívüket, valamint az agyukat, annak reményében, hogy szert tesznek hősies tulajdonságaikra. A jógában természetesen etikai alapon elutasítunk bármi ilyen törekvést, de a lényeg itt az, hogy ugyanazon okból, ami miatt a Voodoo varázslók megeszik azoknak a testét, akiknek a tulajdonságaira szert akarnak tenni, nekünk el kell utasítani az olyan élőlények testének fogyasztását, akik nálunk kevésbé fejlettek intellektuálisan, morálisan és spirituálisan. Mivel az állatok tárolják a szöveteikben az érzéseket, érzelmeket és ösztönöket, amiknek alá vannak vetve, a testük elfogyasztásával mi is átvennénk valamennyit ezekből az érzelmekből stb., ami megnehezítené a fejlődésünket.

Nézzük meg azt is, hogyan nevelik és tartják az állatokat. Egy dolog olyan állatokat enni, akik vadon és szabadon éltek. Sok erőre tehetnénk szert általuk, mert ők legalább természetesen éltek. Viszont ha kalitkában nevelt csirkét és más, hasonló körülmények között tartott állatokat eszünk, akkor meg fogjuk enni a kétségbeesésüket, elkeseredésüket, aggodalmaikat, agressziójukat és a többit. Nem csoda, ha manapság oly sok új mentális zavar és betegség jelenik meg. A feldolgozott ételek evése és az elektroszmog, radioaktivitás és nehézfémek mellett a természetellenes körülmények között tartott állatok fogyasztása sem tesz sok jót az emberrel.

Miután ilyen szenvedélyesen megvédtem a vegetáriánizmust, rá kell, hogy mutassak a korlátaira is. A vegetáriánus étrend nem mindenkinek felel meg. Ha valakinek nagyon erős vágya van a húsevésre, akkor lehet, hogy a teste azt jelzi, hogy szüksége van rá. Ha ellenállunk ennek, akkor az egészségünk tönkremehet, ami pedig a jógától és a meditációtól is el fogja venni az energiát. Úgy látszik, hogy vannak olyan egyének, akiknek nehézséget okoz az össze tápanyag kinyerése a vegetáriánus étrendből. Az a képesség, hogy valaki minden tápanyaghoz hozzájusson anélkül, hogy húst enne, több generáción keresztül alakulhat ki. Indiában azt mondják, hogy csak három generáció múlva lesz valaki valódi vegetáriánus, vagyis ha a nagyszülei is azok voltak. Az első generációs vegetáriánusoknak nehéz lehet, és ha a jóga-gyakorlásunk, valamint általában az életminőségünk csökken a hústól való tartózkodás hatására, akkor meg kell fontolni a húsevés megtartását valamilyen mértékben."

Nincsenek megjegyzések: