2016. augusztus 16., kedd

A szattvikus étrend

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Míg a vegetáriánus étrend növeli a spirituális állapotok megtapasztalásának esélyét, nem sok értelme van, ha az általános jólétünk ennek kárát látja. Azt is vegyük figyelembe, hogy bár a régmúlt korokban a vegetáriánus India a legmagasabb számú felszabadult misztikust hozta létre más világrészekhez képest, más kultúrákban is voltak nagy misztikusok, akik nem voltak vegetáriánusok, beleértve Jézus Krisztust és Buddhát is. Azt is vegyük figyelembe, hogy az étrendnek meg kell felelnie a földrajzi helynek és éghajlatnak is, amiben élünk. Így például a vegetáriánus étrend nem tudna annyi hőt biztosítani, amennyire egy eszkimónak vagy tibetinek szüksége van az életben maradáshoz. Hasonlóképpen, sem az eszkimók, sem a sivatagi népek nem olyan éghajlat alatt élnek, amelyben elegendő zöldséget és gyümölcsöt lehet termeszteni az életben maradáshoz. A modern gyakorlók gyakran dogmát csinálnak a jógából, de az elsődlegesen a józan észről szól. Az étrend nem helyettesíti a vallást. Még a világ legjobb diétája sem ad önmagában spirituális eredményt (legfeljebb a negatív hatások elkerülését segítheti elő). A spirituális eredményeket a spirituális gyakorlat (szádhana) által hozhatjuk létre.

A húson kívül a jóga tamaszikusnak tekinti még az olajban sült ételeket, a nehezen emészthető ételeket, a felmelegített ételeket és különösen a túlzott mértékű evést. A túlzott evés olyan mértékben húzza lefelé az apánát, mint szinte semmi más. A jógához a testnek szálkásnak és könnyűnek kell lennie. Vegyük példának a gravitációs erőt, ami egy túlsúlyos ember bokájára vagy izompólyájára hat. Minél könnyedebbek vagyunk, annál könnyebb lesz felemelni a Kundalinít.

2. gyakorlat: Növeljük a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, és csökkentsük a húst és a keményítőket

Próbáljuk meg csökkenteni a vörös húsok fogyasztását, mivel az emlősök hormonjai és neurotranszmitterei túlzottan hasonlítanak azokhoz, amiket a mi agyunk is termel. Ezen kívül, a gazdaságban nevelt állatok nagy mennyiségű mesterséges növekedési hormont, antibiotikumot és más vegyi anyagot tartalmaz a profit növelése érdekében.

Ha lehetséges, fogyasszunk bio vagy háztájilag tartott állatokat. Ha szükségét érezzük a hús fogyasztásának, akkor a vadhúst előnyben kell részesíteni a mesterségesen tenyésztett állatokénál. A vadhúsban sokkal kevesebb a mesterséges vegyszer és mivel az állatok vadon éltek, a húsok több életerőt tartalmaz.

Ha lehetséges, csökkentsük a húsfogyasztást is. A halgazdaságban tenyésztett hal fogyasztása nagyon egészségtelen, mivel nagyon nagy sűrűségben tartják őket a profit növelése érdekében. A nagy sűrűség miatt a víz, amiben élnek, túl sok szennyeződést tartalmaz, a halaknak konkrétan a saját ürülékükben kell fürdeniük. Annak érdekében, hogy életben tartsák őket, nagy mennyiségű vegyszert adnak hozzá a vízhez, ami szintén lerakódik a szöveteikben. Ami a tengeri halakat illeti, nagyon sok higany, plutónium, nehézfém és más mérgező vegyület rakódik le a szöveteikben. Éppen ezért érdemes azok fogyasztását is kerülni."

Nincsenek megjegyzések: