2016. augusztus 21., vasárnap

A múla bandha hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A múla bandha fontossága

Ne becsüljük alá a múla bandha jelentőségét, mert a tökéletesítése spontán módon a fizikai, mentális és pszichés test harmonizálásához vezet. A gát fizikai összehúzása a következő kedvező hatásokkal bír: a hormonális egyensúly fenntartása, valamint a gáttájékot beidegző idegek stimulációja és szabályozása, ami a belső szervek működésére is hatással van. A múla bandha tehát az alhasi szervek fizikai betegségének fontos eszköze, pl. emésztési vagy húgyivarszervi megbetegedések esetén. Mivel a test és az elme elválaszthatatlanul összefonódik, az egyikre gyakorolt hatás a másikban is érződik. Ennek megfelelően, a múla bandha azonnali módon előidézi a mentális relaxáció mély állapotát, és ezáltal a legtöbb mentális és pszichoszomatikus panaszt is oldja, amik közvetve vagy közvetlenül a stressznek, feszültségnek és aggodalmaknak köszönhetőek.

Az elmére gyakorolt relaxáló hatása miatt a múla bandha nagyon hasznos az olyan mentális zavarok kezelésében, mint a depresszió, neurózis bizonyos fóbiák, a hisztéria és a mánia. Kevés a kísérleti bizonyíték, mely a múla bandha pszichózisra gyakorolt hatását alátámasztaná. De az agyra gyakorolt hatása miatt, valamint azért, mert hatékonyan kezeli a mániát és a depressziót is, hasznosnak bizonyult a mániákus-depressziós pszichózissal járó szélsőséges hangulatok kezelésében, és a skizofrénia egyes eseteinek kezelésében, főleg a korai stádiumban.

A múla bandha hatása a pránikus szinten kifejezettebb, mint a fizikai vagy mentális szinten. Finom, mégis erőteljes hatása van a pránikus testre, mely által elősegíti a múládhára csakra és a Kundaliní felébresztését. Ezenközben a múla bandha a brahma granthi (a múládhára csakránál elhelyezkedő pszichés csomó) feloldását is elősegíti, ezáltal lehetővé téve a prána felemelkedését a szusumnában. Ez azt jelenti, hogy a múla bandha felkészít bennünket a valódi spirituális ébredésre. A spirituális gyakorlónak a lelki gyakorlata részeként kell tekintenie a múla bandhára. Bár a tökéletesítése időt igényel, a gyakorló az álmait és az elvárásait messze meghaladó fizikai, mentális és spirituális haszonra fog szert tenni általa.”

Múla-terápia

A múla bandha kettős szereppel bír a betegségek kezelésében: terápiás és preventív gyakorlatként is funkcionál. Terápiás szempontból elősegíti az egészség visszaállítását a fizikai, mentális és érzelmi szinteken, míg preventív szempontból lehetővé teszi, hogy fenntartsuk az egészségünket és a normális, stabil funkcióinkat kiterjesszük a kozmikus szintre, ahol sokkal többet tudunk tenni és élvezni. Ez a finom, mégis erőteljes gyakorlat uralmat ad nekünk számos olyan idegrendszeri, pránikus és pszichés képesség fölött, melyeket eddig nem voltunk képesek tudatosan kiaknázni, mivel nem volt tudomásunk a létezésükről.


A múla bandha egy energiafeltöltő gyakorlat, mely számos mentális és pránikus eredetű betegség esetén különösen hatékony, amikor csökkent fizikai energia, illetve a pránikus vagy mentális test egyensúlyzavara áll fenn. Nem szabad azonban terápiásan használni a fizikai test magas energiaszintjével járó betegségek, például a magas vérnyomás, szédülés, magas koponyaűri nyomás, vagy menstruációs görcsök esetén."

Nincsenek megjegyzések: