2016. október 18., kedd

Fekvő hatrészes fel-le hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Fekvő hatrészes fel-le hullám

A hatrészes hullám az, amit később a Kundaliní meditációhoz fogunk használni, bár módosított formában az itt tanítotthoz képest. Ha sikerült rögzíteni a háromrészes hullám két formáját, akkor áttérhetünk a hatrészes hullámra csak azáltal, hogy két részre osztjuk a törzs mindegyik területét, amelyikbe megtanultunk belélegezni. Tehát az alsó hasi részbe, a felső hasi részbe, A törzs alsó része, a törzs felső része, a mellkas alsó része és a mellkas felső része.

Belégzés közben engedjük, hogy a hullámok a gáttól a gégefőig terjedjenek a hat elkülönülő területen keresztül, kilégzésnél pedig engedjük, hogy fokozatosan lefelé haladjon a hullám területről területre, a kulcscsontoktól az alhasig. Ennek az a nagy előnye, hogy le tudjuk lassítani a hullámot, tudatosabbá válunk a területekről melyeket érint, valamint növelni tudjuk az amplitúdóját és így a hatását a szövetekre, melyeken áthalad, és jobban át is tudjuk adni magunkat a légzés óceáni természetének. Azáltal, hogy több részre osztjuk a hullámot, nagyobb eséllyel tapasztalhatjuk meg annak rezonancia-frekvenciáját. Érezzük, ahogy a prána hulláma megérinti és meggyógyítja a törzsünk és a szerveink minden egyes sejtjét. Ha nehezen tudjuk ezt megérezni, akkor használjuk a képzeletünket! Érezzük azt, mintha a strandon feküdnénk és egy lassú mozgású hullám sodródik a partra, megérinti a testünk minden részét, mielőtt visszagördül a tengerbe.

Itt az a fontos momentum, hogy ez a hullám pránából áll, vagyis abból az anyagból, amely élettel látja el a testünk minden egyes sejtjét. Amerre megy a vritti (gondolat), arra tart a prána is. Ha arra gondolunk, hogy a hullám megérinti és meggyógyítja minden egyes szervünket, akkor azt fogja tenni. Ha bármilyen halott, sötét és merev területet fedezünk fel a testünkben, akkor tudatosan irányítsuk a légzésünket ezekre a területekre, mert azok igénylik a legjobban.

Biztosítsuk, hogy nem engedjük a pránát felemelkedni a fejünkbe, ahol megnövekedett koponyaűri nyomást okozna. Ez a hullám nagyon fontos a pránával való feltöltődéshez, és a relaxációt is elősegíti. Hasznos dolog, ha rendszeressé tesszük e gyakorlat végzését a relaxáció közben, az ászana, pránájáma és meditációs gyakorlatunk végén."

Nincsenek megjegyzések: