2016. október 29., szombat

A vriscsikászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Vriscsikászana (skorpió-póz)

A skorpió (vriscsika) a hindu asztrológiában is előforduló jegy és szimbólum, a Mars uralja. A póz maga a skorpió felfelé kunkorodó, fullánkos farkára emlékeztet, és egy népszerű történet is kering a szent és a skorpió találkozásáról, melyet szintén a hindu mitológiához sorolnak. Egy nap a szádhu elment a folyóhoz, hogy fürdőt vegyen. A vízpartra érve észrevette, hogy egy skorpió fuldoklik a vízben. Mivel a skorpiók nem tudnak úszni, a szádhu tudta, hogy ha nem menti meg az állatot, akkor belefullad a vízbe.

Így tehát óvatosan kiemelte a skorpiót a vízből, megmentette a vízbefulladástól, és éppen le akarta tenni a földre, amikor a skorpió megmarta az ujját. A szádhu önkéntelenül is megrántotta a kezét a fájdalomtól, és a skorpió így visszaesett a folyóba. Miután a szádhu magához tért a fájdalomból, ismét kiemelte a skorpiót a vízből. De mielőtt a földre helyezhette volna, az állat ismét belemart. Így folytatódott ez több percen keresztül: A szádhu igyekezett kimenteni a skorpiót a vízből, a skorpió pedig mindig belemélyesztette a fullánkját megmentője kezébe, mielőtt az letehette volna a földre.

Egy vadász nézte a jelenetet, amint a bölcs türelmesen kiemelte a skorpiót a vízből, csak azért, hogy ejtse, amikor az ismételten belemar. Végül a vadász azt mondta a szádhunak: “Bocsásd meg kíváncsiságomat, de egyértelműen látszik, hogy a skorpió minden egyes alkalommal meg fog marni, amikor megpróbálod kimenteni. Miért nem adod fel, és engeded megfulladni?”


A szádhu azt felelte: „Kedves gyermekem, a skorpió nem gonoszságból vagy rossz szándékból mar meg. Ahogy a víznek az a természete, hogy megnedvesít, a skorpiónak is az a természete, hogy mar. Nem érti, hogy megmenteni próbálom. Az ő tudata nincs olyan szinten, hogy ezt fel tudja ismerni. De, mint ahogy a skorpiónak az a természete, hogy megmarjon, nekem az a természetem, hogy megmentsem. Mint ahogy ő sem adja fel a természetét, nekem miért kellene? Az a dharmám, hogy minden élőlényen segítsek, emberen vagy állaton. Miért engedném, hogy ez a kis skorpió megfosszon az isteni természetemtől, amit sok-sok évnyi szádhanával (lelki gyakorlattal) fejlesztettem ki?

Az életünk során találkozhatunk olyan emberekkel, akik megbántanak, megsértenek, ellenünk szövetkeznek, vagy úgy tűnik, hogy szánt szándékkal igyekszenek megakadályozni bennünket a céljaink elérésében. Ez néha egyértelmű, mint amikor egy munkatársunk folyamatosan ellopja az ötleteinket, vagy befeketít bennünket a főnökünk előtt. Néha pedig burkoltan történnek, mint amikor egy barátunk, rokonunk vagy kollégánk váratlanul cserbenhagy, vagy kiderítjük, hogy rosszindulatú pletykákat terjeszt rólunk a hátunk mögött.

Lassan észrevesszük, hogy a saját tetteinket, szavainkat és gondolatainkat is átjárja a düh és a fájdalom. Azon kapjuk magunkat, hogy bosszút fontolgatunk. Mielőtt észrevesszük, már sérülést is okoztunk magunknak azáltal, hogy engedtük a negatív érzelmeket elhatalmasodni rajtunk. Valaki megsértett, vagy meghiúsította, hogy elérjük a megérdemelt sikert a munkánkban. De mi még nagyobb sérülést okozunk magunknak, ha hagyjuk, hogy a szívünk és az elménk elsötétüljön.

Az a dharmánk, hogy kegyesek, tiszták, becsületesek, adakozóak és törődőek legyünk. Mások a tudatlanság, a megértés hiánya vagy a saját karmikus drámájuk kibontakozása következtében rosszindulatúan, csalárdul, önzően vagy közömbösen cselekedhetnek. De ne hagyjuk, hogy mások tettei és tudatlansága megakadályozzon bennünket a saját dharmánk beteljesítésében! Ne hagyjuk magunkat lealacsonyítani mások tudatlansága, szokásai vagy mohósága által! Meg kell tanulni kezelni a skorpió-tulajdonságú embereket.

Nincsenek megjegyzések: