2016. október 25., kedd

Az ülő légzéshullámok

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ülő hullámok

Miután megtanultuk felosztani a törzset és belélegezni annak különböző részeibe, most rátérünk a függőleges gyakorlásra. A gravitáció hatása miatt, amit a fekvő testre gyakorol, a fő dolog, amit meg kellett tanulnunk a légzés során, az volt, hogy felfelé lélegezzünk, és a tenyerünk közben felemelkedjen a mennyezet felé. Ez el fog térni, amikor ülünk: A gravitáció ilyenkor úgy hat, hogy segít a légzés egyenletes elosztásában a törzsünk hátulsó, oldalsó és elülső részeibe. Ezt a folyamatot azonban tudatosítanunk kell. Ezen kívül, amikor függőlegesen ülünk, még tudatosabb erőfeszítést kell tennünk arra, hogy felvezessük a lélegzetet egészen a mellkas felső részébe, mivel a gravitáció az alhasi részre korlátozza a légzést, ha görnyedt a tartásunk.

Azt is vegyük figyelembe, hogy a póz minősége is fontos, mivel ha a gerinc helyesen áll, a belső felhajtóerő megnyilatkozik a törzsizmokon keresztül, mivel azok semlegesítik és ellensúlyozzák a Kundalinít visszatartó gravitációs erőt.

Ülő kétrészes fel-le hullám

Üljünk egyenesen a kedvenc meditációs pózunkban, a térdeink érintsék a földet, a tenyereink és a talpaink nézzenek fölfelé, a gerinc, a fejünk és a nyakunk pedig legyen egy függőleges vonalon. Mint ahogy a fekvő kétrészes hullámban is, el fogjuk különítani a teljes mellkast a hasunktól. A belégzés első felét vigyük a hasunkba. Aktívan kell tartanunk az alhasunkat, máskülönben az összes levegő el fog tűnni a hasunkban, és nem fogjuk tudni feltölteni a mellkasunkat. Most vigyük a belégzés második felét a mellkasunkba, kiterjesztve azt előre, hátra, oldalra és felfelé is. Ellenőrizzük, hogy a tüdő felső lebenyeibe is belélegzünk. Kilégzésnél először engedjük a mellkast összeesni, és csak azután feszítsük meg az egész hasfalat, hogy a mellkas kiürült, és ürítsük ki a levegőt a hasunkból is. Észre fogjuk venni, hogy ez egészen automatikusan történik, mivel a gravitáció szinte önmagától kiüríti a mellkast. Ez a légzéshullám alkotja a bhásztriká gyors légzésű pránájáma-technika alapját.

Ülő kétrészes fel-fel hullám

Ez a hullám nem annyira magától értetődő, mint az előző. Mint előzőleg, a kiválasztott meditációs pózunkban ülve lélegezzünk be először a hasunkba, utána pedig a mellkasba. Ismét meg kell feszítenünk az alhast ahhoz, hogy ez sikerüljön.

Amint vége a belégzésnek, aktiváljuk az egész hasfalat a levegő kiürítéséhez. Addig ismételjük ezt a légzéshullámot, amíg szilárddá nem váltunk benne, és érezzük a különbséget az előzőekhez képest. Mivel ismét csak két részre választjuk a törzset, ezt a légzéshullámot, az előzőhöz hasonlóan, használhatjuk a gyors légzéshez. Két fontos különbséget azonban észre fogunk venni. Először is, mivel a hasból lélegzünk ki először, a megfeszített hasfal meg fogja akadályozni, hogy a bordakosár összeessen, amikor kilélegzünk belőle. Ez azt jelenti, hogy a kilégzés nem lesz annyira teljes, mint az előző hullámban, és a légzéstérfogas is némileg lecsökken. Másodsorban, mivel tudatosan a hasból lélegzünk ki először, ebben a hullámban felfelé emeljük az életerőt, aminek a következtében az elme kevésbé lesz tamaszikus (tompa) a kilégzés végén. A fel-fel hullámok éberebbé tesznek, mint a fel-le hullámok. Ez a hullámforma kristályosodik ki a kapálabhátí gyors légzésű pránájámában.

Nincsenek megjegyzések: