2016. október 5., szerda

Egyél salátát!

Tudom, hogy a vegán étrenddel kapcsolatos leggyakoribb kifogás az szokott lenni, hogy "Én nem tudok csak salátán élni". Nem állok neki most részletezni azt, hogy mi mindent lehet és kell is még enni a salátán kívül, ha valaki egy kiegyensúlyozott vegán létrendet szeretne kialakítani magának. Azt is hozzátenném, hogy szerintem a 100% nyerskoszt nagyon kevés embernek fog működni, én igenis a főtt ételek híve vagyok, legalább (és legfeljebb) napjában egyszer. A nap többi részében nyugodtan ehetünk nyers dolgokat, de nem mindegy, hogy mit!

Az az általános tapasztalatom ugyanis, hogy az emberek 99%-a nem eszik elég friss zöldséget. Ez a vegyes táplálkozásúakra és a vegetáriánusokra, vegánokra is igaz sajnos. Aki húst eszik, annak a legtöbb étkezése húsból és köretből áll, legfeljebb valami savanyúsággal vagy paradicsom-paprikával kiegészítve, illetve némi szénhidrátot vagy zsiradékot is eszik hozzá, például kenyeret vagy tésztát. A friss, esetleg párolt zöldségeknek nyoma sincsen, és nem is hiányzik neki, mert jóllakik a hússal és a szénhidráttal. Egy laktovega esetében ugyanez a képlet: szánhidrát+ tejtermék, a zöldséget pedig kifelejtette. A vegánok is gyakran beleesnek abba a hibába, hogy túl sok szénhidrátot és olajos ételt esznek, és nem fordítanak elég figyelmet a zöldségek fogyasztására. 

Olvassátok hát a mottómat: "Egyél salátát minden nap!" Minden ember számára elengedhetetlen volna, hogy minden nap megegyen egy nagy tál salátát. Nyilván az sem mindegy, hogy mi mást eszünk még mellé, de legalább ez ne maradjon ki! Nekem azonnal elkezd hiányozni a friss zöldség, ha egy napig nem eszem. Szóval egy pár ötlet a teljesség igénye nélkül, hogy mit vághatunk bele a napi salátánkba:

Fejes saláta
Jégsaláta
Rukkola
Madársaláta
Római saláta
Rollo saláta
Bébispenót
Bazsalikomlevél
Korianderlevél
Paradicsom
Aszalt paradicsom
Retek
TV paprika
Pritamin paprika
Kápia paprika
Zöld erős
Sárgarépa
Fehérrépa
Zeller
Karalábé
Brokkoli
Karfiol
Cékla
Uborka
Káposzta
Lilakáposzta
Tökfélék
Hagymafélék (aki szereti)
Olívabogyó
Kínaikel
Articsóka
Avokádó
Bébikukorica

Természetesen igény szerint dobhatunk bele még valamilyen párolt zöldséget, főtt vagy áztatott hüvelyeseket, pl. csicseriborsót, és különböző olajosmagvakat is. De a lényeg a friss zöldségekben van, ezek kedvező élettani hatásait semmi mással nem lehet pótolni. Önthetünk rá mindenféle növényi olajokat, ja és a fűszerekről se feledkezzünk meg! Jó étvágyat, és jó egészséget hozzá!

Nincsenek megjegyzések: