2016. október 27., csütörtök

Ülő háromrészes fel-le hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ülő háromrészes fel-le hullám

Most készen állunk arra, hogy átvigyük a háromrészes fel-le hullámot a függőleges síkba. Üljünk a kedvenc meditációs ászanánkba. Pontosan ugyanúgy osszuk fel a törzset, mint a fekvő változatban. Az alhasat megfeszítve, először lélegezzünk bele az alhasba. Utána a belégzés második részét vigyük a törsz középső részébe. Végül a belégzés harmadik részét vigyük a mellkas felső részébe. Érezzük, hogy mennyire kell megfeszítenünk az alhasunkat, hogy a légzés feláramoljon a kulcscsontokig. Érezzük, hogy milyen előnyös a felső tüdőlebenyek felszabadítása és átszellőztetése, amivel a legtöbben egész életükben nem foglalkoznak.

A kilégzésnél azt a sorrendet használjuk, amit a gravitáció és az apána váju (lefelé áramló életerő) diktál. Ez azt jelenti, hogy először a mellkas felső részéből lélegzünk ki, utána a törzs középső részéből, végül pedig a hasból. Belégzés közben ez a hullám kiterjeszti a törzset, és így megemeli a fejünket. Kilégzés közben pedig előrehajlítja a törzset, és így a fejünket előre és lefelé mozgatja. Ez a hullám teát úgy mozgatja a felsőtestünket, mint amikor egy beduin tevegel.

Ha több, mint néhány percig használjuk ezt a hullámot, észre fogjuk venni, hogy túlzottan tamaszikussá teszi az elmét a kilégzés végére. A kilégzést az apána váju irányítja, és ez a „természetes” hullám felfelé mozgatja a tudatosságunkat belégzés közben, és lefelé kilégzés közben. Ezért nem alkalmas magasabb szintű jóga-tevékenységhez, például komoly pránájámához vagy meditációs gyakorlathoz, de néhány alkalommal végre kell hajtani az összes lassú pránájáma-gyakorlat elején és végén. Az apána váju felfelé fordítására hagyatkozunk, hogy a Kundaliní felemelésének egyik hajtóműveként használjuk, és pontosan ez az, amit a következő hullámmal elérhetünk."

Nincsenek megjegyzések: