2016. október 24., hétfő

Kettlebell Világbajnokság, Torinó beszámoló

Alább következik egy kis beszámoló a Torinóban a hétvégén rendezett Kettlebell Sport Világbajnokságról. Tudni kell, hogy két nemzetközi szervezet van, az egyik az IUKL, mely párhuzamos időpontban a kazahsztáni Aktobéban rendezte a VB-t. Ez a rangosabb verseny, ide több száz versenyző nevez, és általában a legerősebb versenyzők is itt vannak. De mivel mi még kezdők vagyunk, és nagyon drága is lett volna Kazahsztánban utazni, úgy gondoltuk, hogy az IGSF által rendezett VB-re is érdemes benevezni tapasztalatszerzés céljából. Itt kb 150-200 versenyző indult 28 országból, de így is voltak erős versenyzők, és keményen kellett küzdeni a helyezésekért. 

Csütörtök estére értünk oda, mert Budapestről Milánóba ment a repülőgép, és onnan még egy óra buszozás, majd két óra vonatozás után értünk csak Torinóba. Hozzá kell tenni még azt is, hogy nem nagyon ettünk-ittunk aznap, mert mérlegelés volt. Mindketten vagy másfél kilóval a súlyhatár alatt mérlegeltünk, úgyhogy este 8-kor már nagyon éhesek voltunk, és kajához akartunk jutni mindenképpen. 

Még egy óra buszozgatás után odaértünk a szállásra, és találkoztunk Anitával meg Emesével, akik szintén ott laktak a hostelben. Este 10 fele egy közeli pizzériában kötöttünk ki. Én ugye csak grill zöldséget és salátát kértem sült krumplival, Sanyi pizzázott. Szóval elcsitítottuk az éhségünket, bevackolódtunk a szobába, majd másnap reggel tízre átmentünk a sportcsarnokba, ahol a verseny volt. A magyar csapat többi tagja már szerdán megérkezett, és egy másik szálláson laktak, így velük jobbára csak a sportcsaronkban találkoztunk.

A pénteki napon a hosszú ciklus volt terítéken, melyben Suhajda Laci és Gál Peti versenyzett. Petinek sikerült is megszereznie a harmadik helyet 24 kg-s hosszú ciklusban, bár a negyedik helyzett is pont ugyanannyi ismétlést csinált, és így a testsúly alapján került a dobogóra. A negyedik helyezett ezt megóvta, de végül csak a tények nyertek, mindenki annyival mérlegelt, amennyire be tudott fogyasztani ugye. Szóval egy bronzunk már volt. Ivan Denisov is ott volt, laza 86 hosszú ciklussal nyerte a 32 kg-s profi kategóriát.

Szombaton jött a biathlon és a szakítás a lányoknál, és bár egyéniben nem értek el dobogós helyezést, csapatban négyből a harmadik helyen végeztek, így Szilvi, Anita, és Emese is gazdagodott egy medállal, sőt, egy szép szobrocskát is kaptak. A biathlonban elég jól szerepeltünk, Kerekes Feri aranyérmet nyert, Jakab Sanyi tanítványom szintén, és pedig ezüstéremmel végeztem. Sanyi mindkét számban, vagyis a lökésben és a szakításban is egyéni csúcsot produkált, 88 lökés és 150 szakítás volt a végeredménye. Egy ponttal előzte meg a második helyezettet. Nekem a lökés szintén jól sikerült, 84 ismétlést fogadott el a bíró, és végigcsináltam a tíz percet. Persze 100 volt a cél mindkettőnknek, de nem sokára meglesz az is! A szakításban azonban nem remekeltem, 96-ot sikerült összehozni. Azt nem tudom, mennyivel több pontja volt az első helyezettnek, de az biztos, hogy szakításban szeretnék sokat javítani, és 130-150 ismétlésre kijönni. Fent pedig a magyar csapatot látjátok, néhány olasz versenyzővel kiegészítve. 

Férfi csapatversenyben nem neveztünk, pedig a 24 kg-s lökés váltóban szerintem simán meg tudtuk volna előzni a bronzérmes olasz csapatot. Na mindegy, majd legközelebb! 

Vasárnap a World Kettlebell Grand Prix versenyre került sor, és ebben is érdekeltek voltak többen. Laca csinált egy fél órás egykezes hosszú ciklus-félmaratont 24 kg-val, negyedik helyen végzett. Molnár Jani 36 kg-s sprintet csinált, úgy, hogy a jobb keze nemrég még gipszben volt. Tehát csak ballal dolgozott, és harmadik lett. Anita még szeretett volna bizonyítani, miután szakításban nem sikerült túl sok ismétlést összehoznia, ugyanis vállsérüléssel küszködik. A 30 perces félmaratonban 12 kg-s hosszú ciklusban viszont fölényesen verte zágrábi vetélytársát, és így aranyéremmel térhetett haza. 


Voltak itt is erős versenyzők, ahogy mondtam. Vasárnap Ivan Denisov 62 egykezes hosszú ciklust csinált 48 kg-val öt perc alatt, egy kézváltással. Egy görög és egy belarusz versenyző is megpróbálkozott a 48 kilóval, de ők azért kevesebb ismétlést tudtak összehozni, mint Ivan.  A -65 kg-s súlycsoportban voltak olyan srácok, akik délelőtt megcsinálták és megnyerték a 32 kg-s biathlont, délután pedig a 24 kg-sat is. Aztán volt egy orosz bácsi, a  63 éves fehér bajuszos Vlagyimir papa, aki pénteken megnyerte a 16 kg-s hosszú ciklust, szombaton a 16 kg-s biathlonban produkált brutális számokat (130 fölött lökött és 270 fölött szakított), majd vasárnap csinált még egy 30 perces félmaratont is 16 kg-s szakításban, összesen 757 szakítást produkálva. Remélem én is ilyen fitt leszek 20 év múlva, de addig még sok verseny áll előttem, és remélem, 32 kg-val is tudok majd indulni. 

Nincsenek megjegyzések: