2016. október 22., szombat

Nahusászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Nahusászana A, B, C (Nahusa király póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

Nem világos, hogy mi az összefüggés maga a póz és a király között, akiről a nevét kapta. A nahusászana A, B, C póz ugyanis a múlabandhászana további három változata, különböző kéztartásokkal. Míg a múlabandhászanában a kezeinket egyszerűen a combunkra helyezzük, addig a nahusászana A-ban a lábaink mögött letámasztjuk a talajra, és homorítjuk a gerincet, a B pozícióban imatartásba helyezzük a kezeinket a hátunk mögött (gupta-namaszkára), a C pozícióban pedig gjána-múdrában a térdekre helyezzük a kézhátakat. Az A pózban nyithatjuk a mellkasunkat és némileg hátra tudjuk billenteni a medencét, ami által a csípő nyitása még hangsúlyosabbá válik. A B és C pózban a kéztartások az egyensúlyozás fejlesztését segítik elő.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre a lefelé néző kutyapózból dandászanába (nyújtott lábas ülésbe).

Astau: Kilégzésre hajtogassuk be a lábainkat a múlabandhászana pozícióba, vagyis pipáló lábfejjel érintsük össze a talpakat, és forgassuk lefelé a talppárnáinkat, majd megemelkedve üljünk rá a belső talpéleinkre. A tenyereket helyezzük el a talajon a fenekünk mögött, hátrafelé néző ujjakkal, és a karokat kiegyenesítve húzzuk hátra a vállakat és a lapockákat, majd hajtsuk hátra a fejünket. Ez a nahusászana A póz. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.

A B és C változat végrehajtásához kétféle módszert választhatunk: vagy közvetlenül egymás után elvégezzük a B és C pózt öt-öt légzésig, vagy pedig beillesztünk egy vinyászát és a múlabandhászanát újra felvéve hajtjuk végre a B és C változatot.

Nahusászana B: Belégzésre emeljük a fejünket, és a két kezünket illesszük össze imatartásba a hátunk mögött (gupta-namaszkára). Kilégzésre hajtsuk az állunkat a mellkasra, és hajtsunk végre öt mély légzést.

Nahusászana C: Belégzésre emeljük a fejünket és bontsuk az imatartást a hátunk mögött. Kilégzésre helyezzük a kézhátainkat a térdeinkre gjána-múdrában (a mutatóujj a hüvelykujj alá van betekerve). Kilégzésre ismét hajtsuk az állunkat a mellkashoz, és hajtsunk végre öt mély légzést.

Nava: Belégzésre helyezzük el a tenyereinket a talajon vállszélességbe, és emeljük ki magunkat lólászanába.

Dasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Nincsenek megjegyzések: