2016. október 11., kedd

Az óceáni légzés megtapasztalása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Kilégzésnél először onnan ürítsük ki a levegőt, ahová belélegeztünk, vagyis a törzs legfelső harmadából. Ennek érdekében arra koncentráljuk, hogy a bal kezünk a talaj felé süllyedjen. Miután kifújtuk a levegő első harmadát, lélegezzük ki a második harmadot a törzs közepéből, vagyis hagyjuk a jobb kezünket is lesüllyedni. Végül lélegezzük ki az utolsó harmadot a hasunkból. Addig folytassuk ezt a légzésmintát, amíg nem érezzük azt, hogy egy hullám halad végig a szeméremcsonttól az ádámcsutkánkig belégzésnél, és visszafelé kilégzésnél. Egy kis gyakorlással képesek leszünk olyan rezonancia-frekvenciát teremteni, mellyel egymáshoz tudjuk kapcsolni a következő lélegzetvételeket, így erősítve a rezgés erejét vagy amplitúdóját.

Figyeljük meg, hogy mindez mit okoz a gerincünkben. Hullámszerű mozgást fogunk érezni, mely végigvonul a gerincünkön és megmozgatja a bordákat. Nagyon jó terápiás hatással jár, ha hagyjuk ezt a hullámot fel-le haladni a gerincünk mentén fekvő helyzetben. Arra is képesek leszünk, hogy felfedezzük az akadályt jelentő energiablokkokat, például a rögzült csigolyákat, stb. Ezeken a területeken nem fogjuk azt érezni, hogy végighalad a hullám a gerincünkön. Ideális esetben azt kellene éreznünk, hogy a hullám külön-külön megmozgatja a csigolyáinkat. Ehhez időre és gyakorlásra van szükség, de a gerincünk lazább és egészségesebb lesz. Ez a háromrészes fekvő fel-le hullám ideális ahhoz, hogy megtapasztaljuk az óceáni légzést és a mély relaxációt. Belégzés közben képzeljünk el egy hullámot, amint eléri a partot, kilégzés közben pedig visszagördül a tengerbe. Ez az érzés elősegíti a nyitottság létrehozását a központi energiacsatornában (a szusumnában).

Így megérezzük, hogy a lélegzet ereje által egy hullám halad végig fölfelé és lefelé a törzsünk elülső felén. Figyeljük meg, hogyan hat ez az elménkre. Nyugodttá tesz, és ugyanakkor egy elkülönült megfigyelőt hoz létre belül. Amikor ezt elértük, észrevesszük, hogy létrejött egy rezonancia-frekvencia. És amikor egyformává tettük az összes légzéshullám formáját és hosszát, akkor egymáshoz kapcsolódnak és erősítik egymást. Ez már önmagában is meditatív élmény, de az a fontos, hogy megfigyeljük a gerincre gyakorolt hatását."

Nincsenek megjegyzések: